Inspektori utvrdili da u preko 30 firmi nije bilo zloupotreba

novcaniceInspekcija rada do sada nije pronašla zloupotrebe prilikom isplata nadoknada porodiljama, iako je kontrolisala više od 30 poslodavaca, saopšteno je Vijestima iz Uprave za inspekcijske poslove na čijem čelu je Božidar Vuksanović.

Kao glavni argument za izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj pomoći, što je izazvalo buru u javnosti. Vlada je istakla zloupotrebe u firmama koje su, na primjer, zapošljavali radnice uoči trudnoće i fiktivno prikazivali da imaju enormno visoke zarade, da bi od države naplaćivali cjelokupni iznos “plate”. Iznos za refundaciju porodiljskog odsustva 2007. godine iznosio je tri miliona eura, dok su do sada za te potrebe davanja veća čak za 15,6 miliona eura.

Pošto je očigledno riječ o zloupotrebi, u Vladi su se sjetili da iznos koji se refundira iz budžeta bude samo do visine prosječne plate (476 eura), dok bi ostatak, ako porodilja ima veću platu, plaćala firma. Time se destimulišu poslodavci da zapošljavaju mlade žene jer im se potencijalno povećava trošak, ali se i postavlja pitanja kakav je učinak inspekcija, policije, tužilaštva…

Iz Uprave za inspekcijske poslove kažu da su poseban predmet kontrole bili poslodavci na koje je ukazalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja inicijativama iz februara i marta 2013. godine.

„Inspekcija rada nije utvrdila nepravilnosti u isplati naknade zarade za porodiljsko odsustvo, jer je u svakom konkretnom slučaju bio zaključen ugovor o radu ili aneks ugovora o radu između poslodavca i zaposlenog (porodilje), kojim je definisana zarada, a na osnovu koje se tražila refundacija od strane nadležnog državnog organa”, kažu u Upravi.

Iz te institucije su, ipak, sve što su našli dostavili Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

“Ti podaci mogu biti od značaja za Ministarstvo rada i socijalnog staranja da preko centara za socijalni rad ispitaju vjerodostojnost dokumentacije za refundaciju isplaćenih sredstava, pa u slučaju utvrđivanja nepravilnosti preduzmu dalje mjere kod nadležnih organa”, rekli su iz Uprave.

Guranje mladih žena u još veću neizvjesnost samo je jedan od spornih djelova novog zakona, pa su nevladine organizacije, predvođene udruženjem Roditelji, organizvali potpisivanje peticije protiv njegovog usvajanja.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply