Kako u Crnoj Gori proslavljamo Svjetski dan porodice?

porodicU svijetu se danas obilježava Svjetski dan porodice, a njegova ovogodišnja tema je Promovisanje socijalne integracije i međugeneracijske solidarnosti. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 1993. godine je proglasila 15. maj Svjetskim danom porodice kako bi podigla svijest o pitanjima porodice i pomogla da dobiju značajnije mjesto.

Crna Gora na Međunarodni dan porodice čeka odluku crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji će na instituciju porodice imati veliki uticaj.

S obzirom da taj Predlog zakona predviđa da država poslodavcima ne refundira kompletan iznos prijavljene zarade zaposlenima dok koriste porodiljsko odnosno roditeljsko odusustvo, nego do nivoa prosječne zarade na nivou države koji je npr. prošle godine iznosio 470 eura, očekuje se da će to direktno uticati na odluke roditelja da prošire porodicu.

Majke i očevi koji zarađuju preko tog iznosa, a žive u zemlji u kojoj je potrošačka korpa vrijedna preko 800 eura, vjerovatno će sa svojim parterima dobro razmisliti da li će smjeti da rizikuju da im poslodavac smanji zaradu do nivoa prosjeka u državi i iskoriste porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo. Za očekivati je da će se značajan dio porodilja i njihovih partnera koji se odluče da iskorite roditeljsko odsustvo ranije vraćati na posao i ostavljati svoju djecu kako bi obezbijedili egzistenciju porodice i doprinijeli kućnom budžetu.

I roditelji koji ne rade, a primaju socijalnu pomoć države neće se obradovati jer će, ako Predlog zakona bude usvojen, njihove porodice sa troje, četvoro, petoro ili više djece, primati naknadu od najviše 120,7 eura. Pri tome, tu socijalnu pomoć neće dobijati 12 meseci u godini nego 9.

Crna Gora „proslavlja“ Dan porodice i uz činjenicu da nadležni nemaju nikakvih planova kada je u pitanju definisanje pronatalitetske politike godinama unazad, a kako tvrde, o tome ni ne razmišljaju. Institucije sistema se ne brinu zbog podatka da se npr 80-ih godina u Crnoj Gori godišnje rađalo preko 10 hiljada beba, a da je njihov broj danas nešto preko 7.000.

Na Dan porodice, porodice u Crnoj Gori  roditelji se ne mogu pohvaliti ni stimulativnim mjerama države, ne samo finansijskim nego i onim koje bi im pomogle u organzacionom smislu. Tako su nam javne predškolske ustanove u velikom broju opština prebukirane pa se kao roditelji moramo dobro zamisliti da li da u njima ostavljamo svoju djecu, s obzirom da ih u grupama bude i po preko 50. Drugu soluciju malo ko i ima osim ako je u mogućnosti da plaća privatne vrtiće ili dadilje, i za to mjesečno izvodji i do 300 eura.  Kada dijete pošaljete u školu u velikom broju njih nećete imati gdje da ga ostavite nakon završetka nastave koja u prvom razredu traje najviše tri sata, a i narednih nekoliko satnica se previše ne povećava. A vi morate i hoćete da radite?! Škole jednostavno nemaju produžene boravke jer se nema novca za njihovo opremanje.

Zbog svega ovog, ali i mnogih drugih nedostataka u crnogorskom društvu koji destimulišu porodicu i njeno zasnivanje i opstajanje, udruženje Roditelji želi da iskaže nezadovoljstvo i pozove nadležne da shvate da bez porodice i djece nema ni ove države.

Mi znamo da nećemo odustati da se borimo i tražimo bolje uslove, zbog čega pozivamo sve roditelje koji misle da mogu da doprinesu da nam se pridruže.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply