Zašto je dobro biti roditelj tinejdžera?

PIŠE: Milica Belada, dipl.psiholog,porodični psihoterapeut

teenagersU periodu oko 12. godine većina roditelja očekuje da njihovo dijete počne „drugačije“ da se ponaša. Kao «zapete puške» očekuju prve veće probleme sa svojom djecom na koje će odreagovati – «Aha, evo počinje»…i u nastavku se najčešće prodrazumijevaju problemi, izlasci, konflikti, strahovi…Da li je adolescencija zaista tako težak, problematičan period tokom odrastanja? Da li tinejdžeri zaista imaju za cilj da Vam život učine težim? Šta je u stvari adolescencija?

Adolescencija je razvojni period između djetinjstva i zrelog doba. Pubertet je prva faza adolescencije koja je najkarakterističnija po sticanju sekundarnih polnih karekteristika. To je period intenzivnog razvoja, ne samo fizičkog nego i intelektualnog i moralnog. Suština adolescencije je sticanje nezavisnosti, spremanje za realan život i odrastanje i u tom procesu roditelji mogu i trebaju biti aktivni učesnici.

Iako mnogi roditelji imaju negativnu percepciju ovog perioda, ako samo malo bolje pogledate vidjećete da su tinejdžeri osobe koje su pune životne energije, osobe koje tragaju za idealima, entizijastični, sa velikim interesovanjem za osjećaj pravde.. U toku tinejdžerskog perioda imate priliku da uživate u otkrivanju talenata Vaše djece, da budete dio njihovog pokušaja da promijene nešto u ustaljenim sistemima u kojima boravimo svakog dana, da im budete podrška dok dobijaju svoje prve „bitke“ sa realnim svijetom. Taj period bi trebao biti period najvećeg „procvata“ ličnosti svake mlade osobe i na Vama je da odlučite da li ćete taj „procvat“ podsticati, njegovati i podržavati ili ćete ga ograničiti bodljikavom žicom i pretvoriti u korov.

Svakako da pravila trebaju da postoje, tinejdžerima treba da bude jasno kakva očekivanja imate od njih, kakav uspjeh u školi, kakvo ponašanje u društvu i sl. ali je u određivanju tih kriterijuma važno i da uvažite njihove potrebe. U stvari, u pitanju su samo mali trikovi koji će učiniti da uživate u odrastanju svog djeteta.
Tinejdžerima je vrlo važno da ih uvažite kao ličnosti i da ih ne tretirate kao malu djecu. Stoga, čak iako znate da nećete uvažiti mišljenje Vašeg tinejdžera, njegova reakcija će biti potpuno drugačija ako ga ipak upitate za mišljenje. Vaš tinejdžer će se osjetiti uvaženim a Vi ste ostvarili ono što ste i naumili. I ponekad popustite, uvijek odaberite da pobijedite u onim «bitkama» koje su suštinski značajnije za život Vašeg djeteta, dok ćete im, sa druge strane, dozvoliti da sami odluče o sitnicama koje se odnose, na primjer na stil oblačenja i sl.

Ako imaju mlađeg brata ili sestru, potrebno je da osjete da ih tretirate drugačije od mlađeg djeteta. Bilo da se odnosi na vrijeme dolaska kući ili vrijeme za spavanje trebalo bi da postoji neka razlika. Kako i za druge razvojne periode, tako je i za ovaj period, u odnosu na prethodnu fazu razvoja, potrebno korigovati granice i prilagoditi ih novim razvojnim zahtjevima.

Vrlo je važno da sa tinejdžerom razgovarate, da provodite zajedničko kvalitetno virjeme i da budete dosledni u ispunjavanju dogovora koje zajedno ustanovite. Ti razgovori Vas mogu vratiti u prošlost, vjerovatno će biti novi i osvježavajući u odnosu na ustaljeni način na koji gledate na stvari i odnose, mogu biti vrlo inpirativni i duhoviti.
Uglavnom sve promjene koje se tinejdžerima događaju kod njih izazivaju strah, toliko je novih odnosa i značajnih veza koje se trebaju održati i usaglasiti, novi pogledi na svijet, pronalaženje svog mjesta u društvu, svakako prihvatanje svog fizičkog izgleda koji se drastično mijenja…

Sa druge strane, Vi kao roditelji se vjerovatno isto toliko plašite, kako će Vaše dijete samo, sa kim, u kakvom društvu, toliko je opasnosti.. Vašim strahom možete samo da pojačavate već postojeće strahove Vašeg djeteta i da ga učinite nesigurnijim. Umjesto toga, pokušajte da ih podržite, da razumijete šta se to krije iza njihovog buntovnog ponašanja, pomognite im da Vam se povjere i sami iskažu svoje brige. Tinejdžeri u dubini duše znaju da ste Vi u pravu za većinu savjeta samo to ne žele da prihvate, od Vaše umješnosti zavisi da li će te savjete na kraju i poštovati.

Sve je u stavu koji imate o odrastanju Vašeg djeteta. Ako tome priđete otvoreno, sa poštovanjem privatnosti tinejdžera moći ćete da uživate u formiranju ličnosti Vašeg djeteta, moći ćete da kanališete njegove talente, želje i interesovanja, na kraju, bićete u mogućnosti da uživate u rezultatima Vašeg dugogodišnjeg „roditeljskog staža“.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply