Proglas uručen poslanicima sa potpisima podrške građana

protestPredstavnici nekoliko nevladinih orgazacija predali su danas predsjedniku Skupšine Crne Gore Ranku Krivokapiću Proglas protiv Predloga zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji je do sada podržalo preko 4,5 hiljada građana.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević je saopštila da nevladine organizacije smatraju da riješenja u predlogu Zakona o socijalnoj i dječijoj krše načelne ustavne odredbe, i da su morala biti bolje osmišljena kako bi se investiralo u jačanje inspekcijske službe, umjesto u smanjenje prava građana.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da Predlog zakona ne odgovara dokumentima koji su u Crnoj Gori na snazi kao što su Strategija za smanjenje siromaštva i nacionalni dokumenti koji treba da poboljšaju životni standard i kvalitet života stanovništva u Crnoj Gori.

„Ovo je jedan od najvažnijih Zakona, po mom mišljenju, koji Crna Gora treba da usvoji i svi smo ovdje na istom zadatku, da ne dozvolimo da se budžet državni smanjuje na račun najugroženijih stanovnika u našoj državi“, rekla je Raičević.

Proglas kojim se iskazuje protest protiv nekoliko odredbi Predloga zakona o socijalnoj  i dječijoj zaštiti do sada su podršale 34 nevladine organizacije u Crnoj Gori, a za samo dan i po prikupljen je i veliki broj potpisa podrške građana.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović poručila je da se prikupljanje potpisa podrške građana Proglasa nastavlja i dalje.

Ona je kazala da se nevladine organizacije nadaju da će do momenta kada se poslanici budu izjašnjavali o predlogu zakona, prikupiti šest hiljada potpisa koji su Zakonom definisani, na osnovu kojih će parlament biti u obavezi da se izjasni o zahtjevima da se tekst predloga izmijeni.

Protestu predstavnika nevladinih organizacija priružili su se i funkcionerka Socijalističke narodne partije Snežana Jonica koja je ukazala na činjenicu da druge države, za razliku od Crne Gore, donose strategije za populacionu politiku.

„A mi donosimo zakone kojima destimulišemo zaposlene žene da rađaju djecu, a Ustavom je zagarantovana obavezu države da stimuliše rađanje djece“, kazala je Jonica.

SNP je predložio amandmanima da se socijalna davanja i njihov iznos usklađuju dva puta godiđnje, u skladu sa porastom potrošačkih cijena u Crnoj Gori, jer smatraju da jedino tako mogu biti srazmjerne cijene i potrebe građana kojima se ti iznosi isplaćuju.

Jonica je ocijenila dobrim što će se o Predlogu zakonu glasati 24. maja, a možda i kasnije kako bi parlament bio u  prilici da vidi i kapacitet Socijaldemokratske partije, a nada se podršci Demokratskog fronta, uz pomoć kojeg ne bi bio usvojen.
Članovi nevladinih organizacija su nosili transparente „Pazite djecu, a ne Deripasku“, „Izvinite što imamo porodice“, „Smanjite reprezentaciju, a ne natalitet“ i „Sit gladnome ne vjeruje“.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply