Predstavljen rad udruženja na seminaru Bezbjednost u školama

vanja rakocevicČlanica udruženja Roditelji, Vanja Rakočević predstavila je u petak rad udruženja na seminaru Bezbjednost u školama  koji su organizovali Misija OSCE u Crnoj Gori i Uprave policije u Miločeru.

Rakočević je prisutne upoznala sa najznačajnijim aktivnostima udruženja, sa posebnim  osvrtom na projekte I aktivnosti koji su relizovani u prvoj godini rada, a usmjereni su na suzbijanje, odnosno prevenciju nasilja nad, i među djecom.

Tom prilikom, govorila je o Manifestaciji povodom obilježavanaj Međunarodnog  Dana prava djeteta, Međunarodnog Dana tolerancije i Međunarodnog  dana borbe protiv nasilja nad djecom, u novembru prošle godine.  Ukazala je I na partnerstvo udruženja Roditelji sa kompanijom Telenor u sprovođenju projekta Osvoji internet, surfuj pametno u kojem su članovi udruženja učestvovali u sprovođenju radionica vršnjačke edukacije u 25 osnovnih škola u Crnoj Gori ali ujedno I sprovodili monitoring. Kako je cilj projekta podizanje nivoa svijesti djece I roditelja o bezbjednosti na internetu kao I suzbijanje nasilja u sajber svijetu, ova aktivnost je prepoznata kao značajna na skupu.

Rakočević je predstavila I projekat Pripovjedaonica čiji je cilj razvijanje programa podrške kojim će podsticati toleranciju, njegovanje različitosti i vrjednovanje prijateljstva kod djece predškolskog uzrasta.

U okviru projekta će biti organizovano ukupno 13 radionica, od kojih 4 u Biblioteci ”Radosav Ljumović” i 9 u vrtićkoj jedinici ”Jelena Ćetković”,  koji pripada sistemu javne predškolske ustanove ”Đina Vrbica”.

Učesnici seminara su pokazali izuzetno interesovanje za ovaj projekat, posebno za njegovo proširivanje na veći obrazovnih ustanova ocjenjujući da se prevencijom I formiranjem pozitivnih stavova I obrazaca ponašanja u vezi sa tolerancijom I nenasiljem treba početi što ranije u toku razvoja djetata.

Seminaru su prisustvovali predstavnici ministarstava prosvjete i za informaciono društvo, Zavoda za školstvo, škola, NVO sektora, policije, Tužilaštva, ustanova za mentalno zdravlje…

Jedan od glavnih zaključaka proisteklih na osnovu brojnih prezentacija rada predstavnika ovih institucija I organizacija je upravo umrežavanje i zajedničko djelovanje kako bi nasilje u školama bilo svedeno na minimum.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply