Motivišite dijete na aktivnost na najbolji mogući način

fudbalerMnogi roditelji se nađu u dilemi kada dijete odjednom ne želi da odlazi na aktivnost na koju je donedavno uživalo da ide – da li odustati ili ne!? Da li ga podržati i ispisati čim izrazi nezadovoljstvo ili ne popuštati i nastojati da ponovo zavoli aktivnost!?

Srećom, mnogo je faktora koji su na dijete mogli uticati da izrazi nezadovoljstvo, a roditeljima su korisni u donošenju prave odluke za dijete. Djeca su po prirodi vrlo znatiželjna i žele sve isprobati, što dovodi do toga da često mijenjaju područja interesa. Danas ga zanima fudbal, sjutra bi rado slikao na platnu.

To je jedan od razloga zašto odustaju od aktivnosti koja se bavi jednim područjem. To ne znači da više ne voli da radi što je radio do sada, samo bi probao nešto novo. Tada je na roditelju zadatak da mu pruži priliku da isproba, ali nikako odustati od onoga što su započeli.

Svakako je jasno da je jedan od najvažnijih segmenata vaspitanja naučiti dijete da ne odustaje. Ako roditelj olako odustaje, dijete će poprimiti taj obrazac i misliti da je u redu odustati. Dobro je, takođe, provjeriti sve okolnosti kada je dijete odlučilo da se više ne želi nastaviti baviti nekom aktivnošću. Možda je samo imalo loš dan. I djeca, kao i odrasli, ponekad imaju loš dan.

Pratite raspoloženje djeteta cijelog dana i lako ćete zaključiti da li je to uticalo na takvu odluku. Ako dijete negoduje pri odlasku na aktivnost, a na kraju redovno izlazi nasmijano, sretno i zadovoljno, tada nemate razloga za brigu. Vjerovatno je posrijedi umor, teško odvajanje od aktivnosti kod kuće ili dječja ‘lijenost’ spremanja.

klavirAko dijete odlazi s aktivnosti u istom raspoloženju sa kakvim je i došlo, potrebno je s njim porazgovarati i shvatiti ga ozbiljno. Možda je dijete prezasićeno dodatnim aktivnostim i jednostavno mu je previše. Tada valja dobro razmisliti koliko ste opteretili dijete i je li to potrebno.

U situaciji kada je dijete tek započelo novu aktivnost i brzo odluči da odustane, podstaknite ga da to ne čini nego da sebi da priliku da aktivnost zavoli, posebno ako ste sami sigurni da je aktivnost dobra za njega. Pokušajte zajedno dogovoriti vrijeme koliko će pohađati aktivnost i utvrditi sviđa li mu se ili ne. Važno je da se i vi tada držite dogovora.

Morate znati da i vašem djetetu treba vrijeme prilagođavanja na nešto novo. Svakako je dobro da hvalite i najmanje postignute rezultate da se ono osjeti uspješnim, jer je uspjeh najbolja motivacija. Nemojte se nepotrebno služiti nagradama i kaznama.

Potpuno je pogrešno motivisati dijete na aktivnost tako da ga nagradite odlaskom. Pogotovo je loše kazniti dijete ako pokaže nezadovoljstvo odlaskom na aktivnost. Potrudite se preduzeti prave motivacione korake kako bi dijete s voljom krenulo na aktivnost.

Uvijek je dobro naglašavati njegov uspjeh i njegov potencijal. Često mu govorite koliko ste ponosni što je sve postigao baveći se tom aktivnošću. Najvažnije od svega je da u odabiru aktivnosti dobro pazite da dijete još ima dovoljno vremena za igru, opuštanje i odmor. Tada će mu aktivnost kojom se bavi donijeti osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Izvor: http://www.malikreativci.hr/

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply