Troje djece je najstresnije, a sa više je podnošljivije

majka sresLogična je pretpostavka da što više djece majka ima, to je ona pod većim stresom, ali je nova je studija pokazala da su pod najvećim stresom majke sa troje djece.

Tako se one koje imaju četvoro, petoro ili jedno ili dvoje djece lakše nose s teretom roditeljstva, piše Daily Mail.

Razlog tome je što dolaskom trećeg djeteta roditelji prestaju biti brojčano nadmoćni, pa se i osjećaju bespomoćnije. Kod četvrtog djeteta taj osjećaj već nestaje i prilagođavaju se potrebama i navikama većih porodica.

U istraživanju na više od 7000 majki one su ocjenjivale nivoe stresa koji svakodnevno proživljavaju na ljestvici od jedan do deset. Deset je predstavljao velik stres, a jedan potpuno opušteno stanje.

Majke su u prosjeku ocijenile stres u svom životu sa 8,5, a kao njegov glavni uzrok navele su financijske brige, preopterećenost kućanim obaveza i neozbiljno ponašanje supruga.

Oko 75 odsto majki smatra da su pod stresom jer su preopterećene težnjom da budu “savršene majke”. Čak šest od deset mama smatra kako je teže odgajati djevojčice nego dječake, a isto toliko njih kaže da je najveći problem majčinstva to što im ono ostavlja vrlo malo vremena za bilo što drugo u životu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply