Odustanite od ograničavanja iznosa zarade porodiljama

majka i beba na posliUdruženje Roditelji zatražilo je danas od Ministarstva rada i socijalnog staranja  da odustane od ograničavanja iznosa zarade porodiljama koji se refundira poslodavcima u toku porodiljskog odsustva, kako je predviđeno Predlogom zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Predlogom zakona, koji je u skupšinskoj proceduri i sjutra će se o njemu izjasniti matični odbor, predviđeno je da država može da ne refundira poslodavcima puni iznos zarade zaposlene žene na porodiljskom odsustvu ako je ona veća od prosječne zarade u državi u prethodnoj godini.

Udruženje Roditelji će se obratiti i svim poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu i od njih zatražiti da amandmanski djeluju kako bi ovakvo rješenje bilo eliminisano.

“Ukoliko bi predlog o ograničavanju iznosa zarade koju će država refundirati poslodavcu bio usvojen značio bi, između ostalog, diskriminizaciju porodilja, njihovo ranije vraćanje na posao poslije porođaja da bi obezbijedile egzistenciju, kao i dodatni pad prirodnog priraštaja, koji je u Crnoj Gori aktuelan”, ocijenjeno je iz udruženja Roditelji

Udruženje podsjeća da je upravo refundacija zarada porodiljama, uz porodiljsko odusustvo koje traje godinu, vrlo često nadležnima u Crnoj Gori dokaz podrške države natalitetu i porodici. Crnogorska Vlada nema program pronatalietske politike, kakvi postoje u većini evropskih država, pa i onih u okruženju, niti planira njegovo skoro donošenje. Podaci Zavoda za statistiku Monstat, s druge strane, pokazuju da je u čak 13 crnogorskih opština tokom prethodne godine umrlo više ljudi, nego što se rodilo.

Udruženje Roditelji želi da ukaže da veliki broj poslodavaca, na žalost, ni sada ne isplaćuje adekvatan iznos zarade zaposlenim porodiljama, iako im država refundira cjelokupni iznos njihovih prijavljenih plata, na osnovu čega se može pretpostaviti šta će se dešavati kada, i ako, stupe ovakvi predlozi na snagu.

Anketa koja je u oktobru poršle godine rađena na portalu Roditelji.me pokazala je da je više od polovine ispitanih žena nije uspjelo da ostvari prava iz Zakona o dječijoj o socijalnoj zaštiti odnosno nijesu dobijale puni iznos zarade dok su koristile porodiljsko odsustvo.

U udruženju Roditelji podržavaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja da pooštri kontrolu poslodavaca i kompanija zbog primjećenog fiktivnog zapošljavanja, kao i uvećanja zarada zaposlenih neposredno prije početka korišćenja porodiljskog odsustva ili u toku njega.

“Upravo je adekvatna kontrola i provjera kompanija rješenje ovakve situacije, a nikako ukidanje prava za sve i diskriminisanje većine porodilja i njihovih poslodavaca koji svoje obaveze poštuju i ispunjavaju”, navodi se u saopštenju udruženja.

Uz to, novim prelogom Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predviđeni su i mehanizmi kontrole i prevencije zloupotreba. Tako je definisana refundacija sredstava za zaposlenog koji je bio u radnom odnosu najmanje 12 mjeseci neprekidno i to prosječnog iznosa za navedeni period koji je zaposleni ostvario kod poslodavca. Ako je zaposleni radio od šest do 12 mjeseci neprekidno, država će njegovom poslodavcu refundirati 70 odsto prosječne zarade, a 50 odsto ako je radio od tri do šest mjeseci. Za zaposlenog koji je prije ostvarivanja ovog prava bio u radnom odnosu

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply