Ako dijete povrijedi oko

okoPIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kad dijete povrijedi oko, roditelji se obično uplaše jer misle da je takvu povredu teško sanirati. Kako možete sami pomoći djetetu a kada bi trebalo konsultovati očnog ljekara.

Djetetu je nešto upalo u oko

Najvažnije je da dijete spriječite da trlja oko, kako ga ne bi ogrebalo i povrijedilo rožnjaču. Ako treptanjem ne uspije da izbaci trunku, pokušajte da mu je sami izvadite (obavezno čistim rukama), tako što ćete njegov donji kapak lagano pomjeriti nagore, a gornji laganim pokretima nadolje.Ako vidite trunku u oku, probajte da je uklonite sa vrhom čiste pamučne maramice.

Ukoliko ni jednim od pomenutih načina ne možete da očistite oko, dijete obavezno odvedite kod oftalmologa. Kako biste u međuvremenu povrijeđeno oko zaštitili od daljih povreda (dodira i trljanja) pokrijte ga maramicom ili sterilnom gazom, a preko maramice je poželjno zalijepiti i flaster. Najbolje je ako ubijedite dijete da oko drži zatvoreno i da ne trepće.

Dijete je odrebalo oko

Ako je oko crveno, upaljeno, suzno ili kada iz njega curi sluz, postoji mogućnost da je rožnjača ogrebana. U tom slučaju treba odmah potražiti pomoć oftalmologa – najduže 3 sata od trenutka povređivanja. Vrlo je važno da  da niko prije oftalmologa ne dira djetetovo oko. Kako bi se spriječila infekcija povrijeđenog oka koriste se antibiotske kapi. Oftalmolog će povrijeđeno oko zatvoriti sterilnom gazom, a poželjno je da dijete što je moguće duže (bar prvih 24 sata) drži oba oka zatvorena,kako se povreda ne bi pogoršala.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply