Pripremite dijete za dolazak novog člana porodice

Brother-for-sale..Jedna od posebnih vrsta ljubavi je ona bratsko-sestrinska, ali koliko god je veličali u kasnijim godinama, početak te ljubavi je nerijetko daleko od idile. Dolazak novog člana porodice je djeci, ako ih dobro ne pripremimo, pravi šok. Djetetu tada treba dopustiti da izrazi svoja osjećanja pa i onda kada su jako negativna i destruktivna.

Psiholozi kažu da djeca osjećaju da sa dolaskom novog člana gube dio roditeljske ljubavi i pažnje, a to je izraženije kod mališana koji toekom prve godine života nisu ostvarili dovoljnu emocionalnu bliskost s roditeljima.

Čak i kada dijete izgovori da ne voli mlađeg brata ili seku, da želi da ga nema ili da ga roditelji vrati u bolnicu, ne treba od toga praviti tragediju. Dijete mora izraziti svoje emocije i čuti da ga roditelj uprkos tome ipak i dalje voli i prihvata.

Psiholozi upozoravaju da se dijete zbog toga ne smije kažnjavati niti kritikovati, nego mu treba objasniti da je u redu da se tako osjeća. Pritom treba jasno istaknuti da je danas tako, ali da se u porodici svi trebaju voljeti jer se tako gradi budući odnos među braćom i sestrama.

Ne treba očekivati da će to odmah profunkcionisati, ali s vremenom dijete usvaja te stavove kao svoje i osjeti da ga, bez obzira na njegovu ljutnju na prinovu, mama i tata i dalje prihvataju i vole. Tek tada ljutnja i otpor prema prinovi mogu početi da jenjavau.

Psiholozi su saglasni da se starije dijete mora pripremiti na dolazak novog člana. To znači da ga od samog početka uključite u sve što se tiče bebe: kupovinu stvari, odabiranje detalja i igračaka za bebin kutak, ali na način da dijete osjeća da i ono time dobija određenu pažnju. Takođe jevažno da djetetu iskreno kažete što će dogoditi kada dođe novorođenče.

Stručnjaci pojašnjavaju da roditelji griješe kada starijem djetetu govore kako će se igrati s mlađim bratom ili sestrom jer to jednostavno nije tačno. Do prve zajedničke igre nerijetko prolaze i mjeseci, a, čekajući igru, starije dijete će se osjećati prevarenim. Osim toga u tom periodu treba izbjegavati druge velike promjene za starije dijete (polazak u vrtić, skidanje pelene, preseljenje…) jer ono to može doživjeti kao potvrdu da je sada ‘manje važno’.

Iako je poželjno starijem djetetu objasniti da će doći do promjena i da će roditelji imati više obaveza, moramo biti svjesni da dijete ne reaguje previše na objašnjenja nego na to kako se osjeća u novoj situaciji i kakva su mu emocionalna iskustva. Poželjno je u odnos sa starijim djetetom jače uključiti i druge članove porodice (djeda i baku) koji će se s njim aktivnije baviti.

Važno je da dijete osjeti da je dolaskom novorođenčeta i ono u ‘emotivnom plusu’. Ako je ikako moguće, ne uskratite starijem djetetu najmilije trenutke, kao što je priča prije spavanja, kupanje, odlazak u kupovinu…

Poželjno je i uključiti dijete u brigu o novorođenčetu (donositi pelene…), dati djetetu na važnosti napomenama kao što su: vidi kako te beba gleda, smije ti se jer te voli… I nikako se ne smije zaboraviti barem dio vremena svaki dan malo posvetiti isključivo starijem djetetu. Stručnjaci objašnjavaju da se mlađa djeca teže prilagođavaju novoj situaciji.

Idealno bi bilo da razlika bude barem tri godine jer se tokom četvrte godine djeca polako emotivno odvajaju od majke. Starija djeca su emocionalno, socijalno i intelektualno zrelija i mogu osjetiti empatiju. Ona mogu pomagati oko novorođenčeta, ali imaju i neke svoje druge interese (prijatelji, omiljene igre) što im olakšava prilagođavanje. Ipak ni prevelike razlike nisu uvijek dobre jer to nosi rizik da neki roditelj nesvjesno dio obveza oko novorođenčeta prebaci na stariju djecu, što ih onemogućava da budu samo bezbrižna djeca na što imaju pravo.

Važno je znati da će tu promjenu djeca lakše podnijeti ako su roditelji topli i pažljivi i ako im dopuste slobodno i bez ljutnje da izraze ono što osjećaju, a najčešće je to strah od gubitka ljubavi, ljutnja, ljubomora i rivalstvo. Da, nekad će to značiti da u sebi morate naći 150 odsto strpljenja i snage, ali isplatiće se.

Izvor: 24.sata

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply