Kako pravilno čuvati namirnice

PIŠE: Dušanka Vujović viši nutricionista-dijetetičar, stručni saradnik u PZU Rezidencija zdravlja – Kerber

cuvanje hraneIshrana je optimalan faktor rasta i razvoja organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života. Da bi se sprovela pravilna ishrana neophodno je poznavati kako osnovne principe pravilne ishrane, tako i kako očuvati svježinu namirnica.

Na visokim temperaturama bakterije u hrani se brzo razvijaju i veoma je važno da obratite pažnju na to koliko su namirnice svježe. Voće i mlječni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost prijeti od salmonele u mesu i jajima.

  • Povrće je izdržljivije od voća, ali i ono teško podnosi tople dane. Zeleniš je posebno ugrožen kad je sparno. Zato bi spanać, blitvu, brokoli, grašak, zelenu salatu i začinske biljke trebalo da upotrijebite što prije. Povrće se lako suši i vene. Ponovo će postati svježe ako ga na krato potopite u hladnu vodu. Svježe povrće dobro operite, pa stavite u plastičnu kesu ili kutiju koja se dobro zatvara.

Neke vrste voća i povrća se „ne podnose“, tako da ih treba skladištiti odvojeno.

Razlog: Voće i povrće sa rastućim sazrevanjem otpuštaju gas -ETILEN, koji ubrzava kako kvarenje njih samih, tako i voća i povrća iz svog okruženja. Tako će npr. šargarepa brže postati gorka, karfiol će se osušiti, začinsko bilje uvenuti i krastavac požutjeti, ako se čuvaju pored paradajza. Neke vrste kupusa će požutjeti, a kivi omekšati, ako se nalaze zajedno u činiji ili posudi sa jabukama. Slično važi i za banane: Onaj ko želi dugo da sačuva svježinu svog voća, trebalo bi da banane čuva odvojeno od ostalog voća.

Dakle, nemojte da skladištite voće, koje ispušta mnogo sazrijevnog gasa pored onog, koje osjetljivo reaguje na njega.

  • Svježu ribu prepoznaćete po sedefastoj nijansi, vlažnoj koži, bistrooku i tvrdom stomaku. Najbolje je da je u ljetnjim mjesecima kupujete direktno od ribolovaca ili zaleđenu.  Ako ipak treba da stoji nekoliko sati prije prženja ili kuvanja, dobro je očistite spolja i iznutra, operite je i osušite. Zatim je uvaljajte u krupnu so i umotajte u vlažnu krpu, nakvašenu sirćetnom vodom.
  • Meso je čest uzročnik zdravstevnih tegoba u ljetnjim mjesecima, izbjegavajte roštilj, a svježe meso kupujte na prometnim mjestima. Osim boje, obratite pažnju i na njegov miris. Meso ne bi trebalo čuvati izvan frižidera, ali ako mora da stoji nekoliko sati, tada ga operite i zamotajte u krpu, nakvašenu sirćetnom vodom.
  • Kroz poroznu ljusku jajeta bakterije lako prodiru, zato ih kupujte u prodavnici i uvijek obraćajte pažnju na datum koji se nalazi na pakovanju. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance. Ukoliko ima neprijatnu aromu odmah ga bacite.
  • Mlječni proizvodi takođe mogu da budu opasni i ukoliko stoje van frižidera kvare se čak i kada su neotvoreni. Osim toga, načeto mlijeko ili pavlaka u frižideru ostaje svježa samo nekoliko dana tokom ljeta, dok preko zime može mnogo duže da izdrži. Kisjeo ukus je siguran znak da mlječni proizvodi više nisu ispravni.

Skladištenje bez hlađenja

Suve zalihe imaju minimalni rok trajanja od 6 mjeseci (griz, ovsene pahuljice…) do dvije godine (opnasto povrće). Dakle, vodite računa o roku trajanja i kod šeera, soli, brašna i pirinča. Pažnja se preporučuje kod cjelovitog zrna .Oni zbog svog visokog udjela masnoće mogu da užegnu i brzo da se pokvare.

I konzervama i teglama nije potrebno hlađenje. Skladištenje na temperaturi ispod 20 ºC je idealno. Konzerve, na kojima se naduo poklopac, ni u kom slučaju ne smijete više da upotrebite, jer je sadržaj pokvaren i sadrži opasne klice!

Skladištenje sa hlađenjem

Namirnice, koje moraju da se hlade, trebalo bi da stavite u frižider, što svježije i što je brže moguće. Čuvanje namirnica u odgovarajućem pakovanju štiti namirnice od isušivanja, prenošenja mirisa, međusobnog prenošenja klica i na taj način povećava njihovu trajnost. Onaj, ko je previše skuvao, može da čuva ohlađene ostatke hrane u dobro zatvorenim, čistim posudama u frižideru do narednog dana. Prespite i sadržaj konzervi u neku posudu, prije nego što ga stavite u frižider. Sadržaj tada možete da koristite još jedan do dva dana.

Leave a Reply