Pedijatara dovoljno, ali se baze osiguranika ne ažuriraju

PIŠE: Gordana Popović

pregled pedijatarU Crnoj Gori ima dovoljno pedijatara u odnosu broj djece, ali se ipak dešava da roditelji ne mogu izabrati željenog doktora za svoje dijete jer on već ima dozvoljenih dvije hiljade pacijenata, što je, kako tvrde u Ministarstvu zdravlja, rezultat neažuriranja evidencije osiguranika.

Roditelji se često žale portalu Roditelji da ne mogu da izaberu pedijatra kojeg žele i kod kojeg vode ostalu djecu. U  domovima zdravlja im je objašnjeno u tim situacijama mogu biti „na listi čekanja“ kod tog doktora, dok se ne pojavi upražnjeno mjesto u njegovoj bazi pacijenata.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović kazao je portalu Roditelji da kod izabranih doktora ne bi trebalo da bude listi čekanja, jer je izbor doktora pravo pacijenata, a ne zdravstvenih radnika.

“Nijesu rijetke pojave da sistem izabranog doktora nije onakav kakvim smo ga mi zamislili – da to bude pravo pacijenata. Često se kod nas pretvori da je to pravo zdravstvenih radnika”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, treba podizati svijest kod građana da je izbor doktora isključivo pravo pacijenta.

“Može se desiti da se pacijent ne može prijaviti jer doktor ima popunjenu kvotu od dvije hiljade pacijenata. Problem je u tome što mi nemamo ažurnu bazu osiguranika, i samim tim odliva pacijenata. Kad je u pitanju pedijatar, situacija je dodatno složenija. Evidencija kod izabranog doktora se može ažurirati samo ako se pacijent odjavi. Ako se ne odjavi, to mjesto ostaje popunjeno, a on se, na primjer, ne pojavljuje kod doktora narednih deset godina” pojasnio je Grbović.

On je kazao da se većina djece, kad napune 15 godina, prijavljuje kod doktora za odrasle jer im više nije prijatno da ih pregleda pedijatar, ali ako se ne odluče na to onda ostaju i dalje registrovani kod pedijatra.

„U odnosu na broj djece u Crnoj Gori, imamo više sistematizovanih pedijatara nego što je potrebno, jer je naša želja bila da u svakoj opštini u Cnoj Gori imamo pedijatra. Ako po poslednjem popisu vidite koliko imamo djece do 15 godina, onda bi nam, na primjer za Podgoricu, trebalo 26 pedijatra. Mi ih imamo 28, a opet nema mjesta za registraciju novorođene djece. Ali, kako to objasniti roditeljima“, naveo je Grbović.

On je naglasio da za u takvim situacijama nije kriv doktor, jer on nije informatičar, a druga bitna činjenica je da se u te baze registrovanih pacijenata ne može ući neovlašćeno.

„Administratori kod nas poštuju prava pacijenata i privatnost, oni ne mogu da pretražuju baze da bi nekoga izbacili ili ubacili. Mi poštujemo privatnost, zaštitu ličnih, odnosno medicinskih podataka“, pojasnio je Grbović.

On smatra da bi pacijent trebalo da bude odgovoran i da, kao što je izabrao pedijatra za svog doktora, treba i da se odjavi kad mu on više ne treba.

„Treba oslobađati mjesta za djecu i apelovati na one koji su izabrali pedijatra, a stariji su od 15 godina, da se preregistruju kod doktora za odrasle i oslobode pedijatre za djecu. Na tome bi bili zahvalni i roditelji i djeca“, zaključio je Grbović.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply