Još nekoliko savjeta u vezi polenske alegrije

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

alergija polenPolenska alergija je stigla! Evo nekoliko praktičnih savjeta za roditelje kako da što bolje pomognu djeci pred predstojeću navalu polena.

Ako je dijete već imalo polensku alergiju

Tada je stvar jednostavna. Nekoliko sedmica pred cvjetanje treba započeti preventivnu terapiju. Antihistaminici su ljekovi koji smanjuju djejstvo histamina – jednog od glavnih krivaca za nastanak alergije. Histamin se stvara kao rezultat reakcije organizma na alergen, tako da je logično da se započne terapija prije te reakcije i tako spriječi oslobađanje histamina. Antihistaminika ima puno, pedijatar će se odlučiti za neki u zavisnosti od uzrasta djeteta i vrste alergije. Ovu terapiju treba preventivno početi još u martu, prije početka cvjetanja, tako da kad polen počne, sluznica respiratornog trakta ga je spremno dočekala.

Ako je dijete već imalo druge alergije,a alergija na polen nije dokazana

Veliki broj djece u prvih par godina ima neke alergijske manifestacije, npr. ekcem ili atopijski dermatitis. Ako dijete slini nedeljama, a nema vidljive infekcije ili uvećanog trećeg krajnika onda je potencijalni kandidat za polensku alergiju. Da bi potvrdili dijagnozu potrebno je uraditi alergo testove i u zavisnosti od rezultata testa preduzeti odgovarajuće mjere. Treba znati da postoje djeca koja imaju pozitivne probe na neki alergen, a nemaju alergijsku bolest,čak i kada su u kontaktu sa njim.

Ako se desi prvi put

Kada posumnjate da je dijete ispoljilo znake polenske kijavice, ili ako vam se učini da šišti, treba se što prije javiti pedijatru.Tada je neophodno odmah započeti terapiju antihistaminicima, ali treba biti strpljiv sa prvim efektima koji obično nastupe posle nekoliko dana. Ako se jave znakovi bronhoopstrukcije, treba posumnjati na alergijsku astmu i što prije alergološki i pulmološki obraditi dijete i započeti bronhodilatatornu terapiju.

Bježanje od polena

Spas u vrijeme cvjetanja se može potražiti na moru, gdje suvi morski vazduh i četinarsko okruženje smanjuje polen na minimum. Drugi vole planinski ambijent gdje vegetacija kasni za mjesec, pa i više dana u odnosu na niže predjele. Na većoj nadmorskoj visini je vazduh razrijeđen tako da i alergena ima manje. Ovo nije lako spreovesti u djelo, jer ili roditelji rade ili djeca moraju ići u školu a smatra se da boravak na moru ili planini ispod 15 dana nema naročitog efekta.

Imunoterapija

Ova terapija se sastoji u postepenom unošenju malih, pa sve većih količina alergena, čime se organizam tjera da razvije sopstvenu odbranu od njih. Do skoro su potkožne injekcije bile jedini način za ubacivanje alergena, a sada je razvijen i novi način – alergen se uzima na usta (podjezičnim kapsulicama).

Polenska kijavica

Leave a Reply