Neopohodno raditi na boljem zdravlju majki i novorođenčadi

mama i bebaCrna Gora ima nisku stopu smrtnosti odojčadi, ali treba da radi na boljem zdravlju majki i novorođenčadi I primjeni preporuke iz analize koju su uradili strani konsultanati i nacionalni tim ljekara uz podršku UNICEF-a.

Šef UNICEF-a u Crnoj Gori Benjamin Perks uručio je ministru Miodragu Radunoviću prvi primjerak analize Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori – Plan aktivnosti za unapređenje kvaliteta perinatalne njege.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da će analiza perinatalne njege dati smjernice za poboljšanja bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi.

Ministar Zdravlja Miodrag Radunović je ocijenio da je za podizanje nivoa zdravstvene zaštitu na viši nivo neophodno uraditi smjernice i standardizovati uslugu porođaja, tretirajući ga kao fiziološki akt, smanjiti broj porođaja koji se završavaju carskim rezom, urađenih epiziotopija kao i farmakoloških sredstava za bezbolne porođaje i nastaviti sa edukacijom kako zdravstvenih radnika tako i podizanja svijesti kod građana.

On je podsjetio da najveće porodilište u Crnoj Gori – Klinički centar gdje se godišnje obavi preko 3.000 porođaja ili skoro polovina njihovog ukupnog broja u državi, ne sprovodi Program po mjeri djeteta.

Radunović i Perks su na sastanku razgovarali i o protokolu o međusektorskoj saradnji na deinstitucionalizaciji djece uzrasta od do tri godine i uloge sektora zdravstva.

“Za ostvarivanje razvoja Milenijumskih razvojnim ciljeva jako je važna statisika, a Ministarstvo zdravlja će kroz i izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti poboljšati prikupljanje mortalitetne statistike majke i djeteta u Institutu za javno zdravlje”, najavljeno je iz Ministarstva.

Na sastanku predstavnika Ministarstva I UNICEF-a je razgovarano i o sprovođenju projekata iz civilnog sektora u saradnji sa ministarstvima zdravlja, prosvjete i rada i socijalnog staranja, posebno u dijelu jačanja međusektorske saradnje na lokalnom nivou kako bi djeca sa smetanja u razvoju bila na vrijeme prepoznata i usmjerena.

U tom smislu biće sproveden pilot projekat u dvije opštine – Bijelo Polje i Pljevlja, i Ministarstvo zdravlja će participirati u tome kod više ministarstava i nevladinih organizacija.

Izvor: MINA

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply