Ima se što unaprjeđivati ali ne treba čekati državu

danijela laketicDržava Crna Gora bi imala da rješava dosta problema sa kojima se suočavaju roditelji i postoji puno prostora za unaprjeđivanje njihovih prava, ali oni ipak ne trebaju da čekaju da se obezbijede svi uslovi kako bi krenuli u zasnivanje, odnosno, proširenje porodice, smatra Danijela Laketić.

Danijela je majka troje djece, supruga, kćerka, sestra.. magistar ekonomskih nauka, doktorant na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, direktorica društva za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija, i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore.

Prema njenim riječima, neki od problema koje roditelji u Crnoj Gori imaju odnose se na njihovo radno vrijeme koje je, po pravilu duže nego boravak djece u vrtiću i školi, a produženi boravak u osnovnim školama (i to ne svim) je organizovan samo za prvake.

Danijela podršku države vidi u dijelu stimulisanja nataliteta, kroz adekvatna socijalnu davanja određenim kategorijama jednokratno ili u vidu dječijih dodataka. Ona predlaže i pokretanje projekata kojima bi se brže rješavala stambena pitanja mladih bračnih parova, i obezbijedile određene beneficije za zaposlene majke sa više djece omogućavanjem dužeg bolovanja. Kao način podrške roditeljima sugeriše i organizovanje školskog prevoza.

Danijela kaže da su roditelji mlađe djece više zainteresovani da aktivno učestvuju u promjenama uslova u društvu i da zato treba iskoristiti njihov entuzijazam kako bi se unapređivao ukupan ambijent.

Objašnjava da nije lako biti majka, uspješna poslovna žena i domaćica jer treba da se uloži puno truda, da postoji želja, volja i prilično dobra organizaciju da bi se sve to postiglo, ali da nije nemoguće.

“Svaka žena može biti uspješna poslovna žena i domaćica, a prije svega toga i dobra majka. Samo zadovoljna žena može biti uspješna poslovna žena. Svoje troje predivne djece smatram najvećim uspjehom, a naravno tu je suprug i rezultati ostvareni u karijeri. Smatram da stalno moramo da radimo na sebi, ulažemo u svoje  (dalje) obrazovanje  i usavršavanje, kako bi bili uspješni”, dodaje Danijela.

Ona je prvo dijete dobila sa 29 godina, drugo sa 31 i treće sa 33. Danijela misli da nema pravila o tome kada je najbolje da žena rodi prvo dijete jer je jedna prednost na strani mladih mama, a druga na strani onih koje se za majčinstvo odluče u poznijim godinama, gradile one karijeru ili ne.

“Kockice se jednostavno poklope – kod nekog prije, a kod nekog kasnije… Na primjer moja mama je četvrto dijete rodila sa 29 godina,  ja prvo sa 29…”, kaže Danijela.

Ona je troje djece rodila za 3 godine i 10 mjeseci i taj njen izbor, kako navodi, u početku nije bio lak uz menadžersku poziciju na poslu, ali je zadovoljna. Imala je sreću da je mogla da računa na maminu pomoć, tako da joj je bilo lakše da se organizuje.

I pomoć supruga ocjenjuje kao veoma važnom,jer dijele zadatke oko učenja, vođenja djece na sport s obzirom da ćerke treniraju rukomet i odbojku (ranije balet), a sin karate.

Danijela je bila direktorica NEX berze u periodu najvećih prometa i cijena na crnogorskom tržištu kapitala, direktorica prvog društva koje upravlja investicionim fondom Atlas Mont, kao i jedna od direktorica u Atlas Banci.  Licencirani je broker, diler i investicioni menadžer, a radila je i u međunarodnim organizacijama.

Građani su je izabrali za ministarku za ekonomski razvoj u projektu jedne nevladine organizacije prije par godina – Ženska Vlada

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply