Nova obećanja – vrtići u Tivtu i Golobovcima do kraja maja

PIŠE: Gordana Popović

vrtic tivat

photo: ND Vijesti

Izgradnja vrtića u Tivtu i Golubovcima, započeta još 2010. godine, trebalo bi da bude okončana najkasnije do kraja maja ako je suditi prema najnovijim najavama iz Direkcije javnih radova.

„Očekujemo da oba objekta budu završena u narednih 40 dana“, saopšteno je portalu Roditelji iz Direkcije javnih radova (DJR).

Rokovi za završetak vrtića u Tivtu do sada su probijani četiri puta, a slična je situacija i sa objektom u Golubovcima. Direktorica Agencije za izgradnju i razvoj Nada Mugoša je, na sjednici Skupštine Glavnog grada, odgovarajući na odborničko pitanje, saopštila da je najnoviji rok za završetak vrtića u Golubovcima februar 2015. godine. U Direkciji tvrde da je riječ o greški koja se potkrala u izjavi Mugoše

Iz DJR su kazali da je u Golubovcima u toku uređenje terena oko objekta, odnosno radovi na pješačkim stazama, prilaznoj saobraćajnici, ogradi i infrastrukturnim priključcima. Preostali radovi se, kako su precizirali, odnose na ugradnju unutrašnje stolarije, rasvjetnih tijela i sanitarija.

„Do prolongiranja roka, koji je bio februar 2013. godine, došlo je zbog intezivnih padavina u periodu poslije Nove godine,  koje su značajno usporili radove oko objekta. Koristimo priliku da Vas informišeno da se u saopštenju Nade Mugoše potkrala greška da je krajnji rok završetka objekta februar 2015. godine, umjesto februar ove“, pojasnili su iz Direkcije.

Prema njihovim riječima, kada je u pitanju objekat Dječijeg vrtića i jaslica u Tivtu, u toku su završni radovi na povezivanju i puštanju u rad termotehničkih instalacija, montaži sanitarija, farbanju ograda i manje popravke izvedenih zanatskih radova. Uređenje terena i infrastrukturni priključci su, kako navode, završeni prije nekoliko dana.

Iz DJR tvrde da je novac za završetak ugovorenih radova na oba objekta obezbijeđen „pri čemu treba napomenuti da se Opština Tivat, prema ranijem dogovoru, obavezala da nabavi opremu i namještaj za Dječiji vrtić i jaslice u Tivtu“.

Oni nijesu odgovorili na pitanje zašto su rokovi za završetak vrtića toliko puta probijeni.

Prvi zvanični rok za završtak rekonstrukcije i nadogradnje objekta u Tivtu, koja je počela u novembru 2010., bio je septembar naredne godine, potom april 2012., zatim prva polovina novembra iste godine godine, a onda i kraj tog mjeseca.

U opštini Tivat postoji samo jedna Javna predškolska ustanova, u okviru koje djeluju tri vaspitne jedinice – u centru grada i u naseljima Lastva, na putu prema trajektu, i “Radovići”, udaljenom oko 15 kilometara od centra.

S obzirom na to da je na vrtiću u centru grada godinama u toku rekonstrukcija i nadogradnja, djeca iz jaslica te vaspitne jedinice prebačena su u objekat u Lastvi, a starija su izmještena u baraku u neposrednoj blizini. Baraka datira još iz vremena zemljotresa, i kao takva nije prilagođena za boravak djece, naročito ne toliko dugo vremena koliko se kasni sa izvođenjem radova. Prostor nije namjenski građen za potrebe vrtića, tako da ni prostorije nijesu adekvatne za svakodnevni boravak od 30 do 35 djece. Prema riječima roditelja iz Tivta, prostor nema mogućnost spremanja hrane, pa se ona dostavlja iz vaspitne jedinice u Lastvi, a u cijeloj baraci postoji svega jedan sanitarni čvor.

Roditelji tvrde da je baraka puna memle i totalno neuslovna za boravak djece, i pitaju se kako je neko uopšte mogao dozvoliti da to bude „prelazno“ rješenje.

U vaspitnoj jedinici Lastva, jaslični prostor obuhvata dvije sobe i trpezariju. Sobe su po dužini podijeljene drveno-staklenim paravanom koji doseže do polovine prostorije, i u svakoj borave po dvije grupe mališana. U mlađoj jasličnoj grupi boravi od 20 do 25 djece, a starije broje i do 40 svaki dan. Kod starijih grupa, odnosno u vrtiću, svakodnevno je prisustno od 30 do 35 djece.

Vaspitna jedinica “Radovići” radi samo pet sati dnevno, od 7:30 do 12:30, a prema riječima roditelja, osoblje čine jedna vaspitačica i kuvarica. U toj vaspitnoj jedinici postoji samo jedna grupa koja broji 30 djece, različitih uzrasta. Roditeljima je iz uprave te vaspitne jedinice rečeno da “Ministarstvo ne dozvoljava zapošljavanje novog kadra“.

Što se tiče objekta u Golubovcima, mališani iz Zete će do završetka novog vrtića i dalje ići u postojeći Zvjezdani vrt, koji 15 godina radi u adaptiranoj zgradi Doma zdravlja. Zbog skučenog prostora, u objektu se ne može organizovati cjelodnevni boravak, a djeca, podijeljena u dvije smjene, borave u dvije prostorije od po 25 kvadrata.

Izgradnja novog vrtića u Golubovcima počela je sredinom marta 2010. godine, na parceli koju je za tu svrhu Glavnom gradu poklonio bračni par Đuretić iz Mojanovića.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply