Evidentirano preko hiljadu žrtava nasilja

nasilje yenaU Crnoj Gori je prošle godine evidentirano 1.015 osoba koje su bile žrtve nasilja u porodici, od čega je 62 odsto žena, a 32 odsto muškaraca, dok je nasilje pretrpjelo 40 maloljetnika.

U toku prošle godine, a prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijete su 945 prekršajne prijave, kojima je prijavljeno 972 nasilnika, od kojih je 786 muškaraca, navodi se u Vladinoj informaciji o sprovođenju Strategije zaštite od nasilja u porodici.

Uprava policije je registrovala 154 krivična djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, što u poređenju sa godinom ranije manje za 33,6 odsto, prenio je CDM.

Tužiocima su procesuirane 154 krivične prijave kojima je prijavljeno 160 lica, od kojih 94 odsto muškaraca. Među procesuiranim osobama su i 32 ili 20 odsto koji su prethodno procesirana kao počinioci ovih krivičnih djela.

U Vladi navode i da je u pripremnoj fazi uspostavljanje jedinstvene baze podataka o žrtvama nasilja u porodici kao i jedinstvene SOS linije na državnom nivou.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply