Grčevi kod bebe – iskušenje za dojenje

Blog piše: Budimka Golubović

kolike1Moje najveće iskušenje da li da nastavim da dojim svoje prvo dijete bili su grčevi ili kolike…ili neutješni, iritirajući, veoma glasan i dugotrajan plač.

Moja prva beba je od svog 16 dana do puna 4 mjeseca imala jake i dugotrajne grčeve. Kako smo preživjeli, ne znam. Sve što je tada bilo u apotekama, sve što su „narodski“ lijekovi, sve smo probali, ali mi se činilo da to još više pogoršava stanje. Pored toga, grčevi su bili praćeni bljuckanjem u značajnoj količini, tako da nijesam bila sigurna da li je beba plakala zbog grčeva ili od gladi, jer je po mojoj procjeni trećinu obroka izbacivao uglavnom prilikom podrigivanja koje je takođe bilo otežano. Gledano na 24 časa, obično je plakao 6-7 sati, uglavnom uveče poslije 23h ili poslijepodne. Pakao! Situaciju su dodatno pogoršavali razni savjeti i „dijagnoze“ sa strane tipa „tvoje mlijeko nije dobro“, „suviše si histerična i nervozna“, „daj mu da sisa 10 minuta, pa prekini“… Zašto sam bila uporna da nastavim sa dojenjem, ne znam, ali sam osjećala da je to najbolje što sam mogla da mu pružim. Uz samoubjeđenje da je to dobro za moju bebu, dojenje je bilo jedini period mira u našoj sobi, stanu, zgradi, a i u mojoj glavi, tada sam se opuštala, odmarala psihički i fizički i „gatala“ da li će i ovaj obrok da mu uzrokuje grčeve ili će barem sada zaspati „kao beba“.

Nepune 4 godine kasnije, dolazi druga beba i sa strepnjom smo čekali da napuni 2-3 sedmice da vidimo hoćemo li biti baš toliki baksuzi i opet imati bebu sa grčevima u kući. I da, tačno 16-og dana je i druga beba plakala punih 4 sata. Međutim, proteklih 3 godine sam puno vremena provela istražujući zašto bebe imaju grčeve, kako to prevazići i možda spriječiti i isplatilo se to istraživanje. Saznanje i iskustvo su učinili da moja druga beba i svi ostali ukućani, kao i širi komšiluk mnogo bolje podnosimo grčeve. Naime, najviše mi pomaže samo pomisao i pogled na starijeg dječaka koji je zdav i veseo, te sam i ja mnogo mirnija, moje mlijeko nije „nervozno“ i mnogo lakše umirim bebu. Zatim, ne plašim se i ne strijepim šta i kako može da se desi i beba vjerovatno osjeti moju smirenost. Primjenjujem „muzičku terapiju“, snažan pritisak njegovog stomaka na moj stomak i ljuljuškanje, tačnije đuskanje uz muziku. Sve to traje 15-ak minuta i beba je mirna, ali i dalje veoma osjetljiva i svaka promjena položaja vraća nas na početak.

Druga beba ne bljucka, ali sigurno nije ni gladan jer ne čekam da prođe 3 sata do narednog obroka. Dojenje je ipak najbolje za umirenje, naročito noću kada ne pratim proceduru presvlačenje-dojenje-vraćanje u krevetac, nego bez presvlačenja zajedno zakunjamo i po par sati tako se dojeći. Možda to nije ispravno, nije zdravo, bude malo više bljuckanja i plakanja kad se razbudimo i ustanemo ujutro, ali je mama odmorna i naspavana, stariji brat se ne ljuti na mlađeg, a i komšiluk nas ne gleda „poprijeko“.

Takođe, veoma vodim računa šta jedem i kada jedem, jer mislim da nije baš preporučljivo pravo sa ručka dojiti bebu. Naravno, izbacila sam teško varljive namirnice, one koje nadimaju i tečnost koju pijem do iznemoglosti se uglavnom svodi na čaj od kamilice. Tako naša druga beba ima povremeno grčeve koji traju maksimum 2 sata. Koristimo kapi protiv grčeva i jednu kašičicu čaja od kamilice u toku dana i to podijeljeno na dva ili tri puta.

Dakle, grčeve kod druge bebe nijesam uspjela da eliminišem, ali da ublažim jesam. Ono što takođe nijesam uspjela da dokučim, kao ni za sada svi svjetski naučnici, a to je šta su zapravo grčevi ili kolike kod beba, šta ih izaziva, pa onda i kako ih izliječiti. Nekad, gledajući moju bebu koja ima dva mjeseca i sjećajući se moje prve bebe mislim da pojava grčeva nema veze sa ishranom i probavom i da je to samo „posebno stanje svijesti“ kod beba, a nekad mislim da to zaista jeste „širenje crijeva gasovima“ i otežano izbacivanje gasova. Na kraju krajeva, pomislim da bi i mi odrasli kad bi jeli, odnosno pili samo mlijeko, sigurno imali izražene tegobe. U svakom slučaju, ako je za utjehu, bebe sve svoje muke brzo zaborave i ne ostaju nikakve posljedice i zato se treba posvetiti umirivanju grčeva zarad zdravlja majke i okoline jer se to iskustvo ne zaboravlja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply