Manjak pravila vodi izostanku granica

igra majke i djetetaMnogi roditelji danas pogrešno razumiju svoju ulogu u djetetovom životu i, kako upozoravaju psiholozi, teško pronalaze ravnotežu između prijateljskog odnosa i uloge autoriteta.

Psiholozi ukazuju na to da razmaženo dijete nije ono kojem su roditelji davali puno ljubavi, već ono kojem je u vaspitavanju nedostajalo pravila i ograničenja. Posljedica toga usvajanje pogrešnih stavova koje u kasnijem životu štete samom djetetu.

Među četiri najčešće greške roditelja psiholozi navode izostanak rutine. Ako nema nje, dijete ne dobija ni jasne okvire gdje su granice.

Praksa psihologa pokazuje da zbog užurbanog života i premalo vremena za dijete, roditelji često popuštaju kako bi ublažili sopstveni osjećaj krivice jer nisu mogli biti sa djetetom. Nakon nekog vremena nedostatak rutine i nepostojanje pravila vode učestalim svađama, dječjem plaču i neslaganju u porodici.

Insistiranje na rutini je izuzetno bitno, koliko god malo vremena imali. Vrijeme za spavanje, ručanje za stolom, pristojno ponašanje i druge osnovne stvari koje se prenose djeci moraju biti stalne i na njima se bez pogovora treba insistirati, pojašnjavaju stručnjaci.

Roditelji često popuštaju djeci u njihovim prohtjevima i kako bi izbjegli scene, bilo u javnosti ili u sopstvena četiri zida. Ulazak djeteta u pubertet vrijeme je kada se konflikti povećavaju, a ako ih roditelji nijesu naučili rješavati ranije, javljaju se i veliki problemi.

Psihilozi savjetuju roditeljima da pažljivo biraju oko čega se treba raspravljati s djetetom i koliko će svađa na kraju donijeti dobrog za oboje. Nije isto svađati se s djetetom oko čokolade za doručak ili kupovine mobilnog koji ne možete priuštiti.

Česta greška roditelja čijoj djeci dobro ide u školi je ta da je to jedino važno u vaspitavanju. Pedagozi savjetuju roditelje da osim poticanja na učenje, za dijete je jednako važno obavljanje kućanih poslova i generalno stvaranje radnih navika.

Koliko god to htjeli, roditelji ne mogu biti najbolji prijatelji svojoj djeci, jer ako to jesu, onda im nisu dovoljno dobri roditelji.

Uloga roditelja je da naučei dijete kako stvari funkcionišu i da autoritet treba poštovati. Prijatelj prijatelju ne može reći “ne smiješ učiniti to”, a mnogo puta to je važna uloga roditelja. Ipak, to ne znači da roditelji i djeca ne trebaju razgovarati, poručuju psihilozi.

Izvor: 24sata

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply