Odlazak u vrtić i temperatura

djevojcica crta1Pitanje od Snežane: Imam ćerku od 2 godine i 6 mjeseci. Živjeli smo u Tivat i tada je pazila baka dok smo na poslu. Prije 10 dana smo se preselili u Kotor, i upisala sam je u vrtić. Fino je prihvatila,ali prije par dana su me zvali da je dobila temperaturu i ja sam je odvela kod doktora. Bilo je sve ok, čisto grlo i pluća. Čim dođe kući ona je ok, i temperature više nema. Opet sam je povela u vrtić, i poslije dva dana opet dobije temperaturu, i opet odem kod doktora, i sve je ok. Da li ovo može biti neke psihološke prirode problem, da li možda viču na nju, pa ona to tako ispoljava?

Odgovor od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica

Kod djeteta uzrasta Vaše djevojčice, naročito kad prvi put pođe u vrtić I jedan dio dana provede s većom grupom djece, biva da često imaju virusne infekcije.

U konkretnom slučaju – pitajte vaspitačicu da Vam kaže kolika je temperature bila I nemojte odmah ići pedijatru već propratite dijete, izmjerite temperaturu kod kuće I sačekajte da vidite da li će se pojaviti neke druge tegobe – sekret iz nosa,kašalj..

Ne bi trebalo da je uzrok povišene temperature odlazak u vrtić, sam po sebi.

 

Leave a Reply