Priprema za školu djeteta i roditelja

PIŠE: Milica Belada, dipl. psiholog, Porodični psihoterapeut

Čestitke svim roditeljima budućih đaka prvaka! Tokom poslednjih pet godina naučili ste djecu mnogim vještinama. Naučili ste ih da se sami hrane, odijevaju, prelaze ulicu, da se druže sa drugom djecom. Naučili ste ih da govore, samim tim ste im dali osnovu za kasnije učenje. Ogroman posao koji je uspješno završen i koji otvara vrata novom putu u vašem životu, od ove godine ćete biti roditelji školskog djeteta!

Tokom svih prethodnih godina vaše dijete je naučilo o odnosu prema školi i obrazovanju. Čak iako nikada otvoreno nijeste rekli da je škola važna, vaše dijete sigurno to zna. Ovo je naročito slučaj ako već imate starije dijete školskog uzrasta prema kojemu je, vaše mlađe dijete moglo da procijeni kakva je to škola i šta vi, kao roditelji mislite o školi.

Pred polazak u školu, čak i u pripremi za testiranje kod vašeg djeteta će se javiti razna osjećanja: zabrinutost zbog razdvajanja od roditelja – da li ćete se vratiti za njega poslije škole, nervoza zbog nepoznatih osoba kojima će biti okruženo, strah zbog boravka u nepoznatoj sredini i strah od adaptacije na novu sredinu.

Slična osjećanja imaju i roditelji, sa jedne strane sreća i zadovoljstvo što njihovo dijete odrasta i postaje nezavisno, sa druge strane uznemirenost zbog ostavljanja djeteta, anksioznost vezanu za uspjeh djeteta – da li su uradili dovoljno da dijete bude spremno za školu, nesigurnost zbog svojih novih odgovornosti.

Najvažnije od svega je da imate povjerenje u sebe kao u roditelje i u svoje dijete, da imate pozitivan stav prema školi i da se dobro pripremite. Škola je veliki, organizovan sistem koji će od vašeg djeteta zahtijevati vještine koje vjerovatno da sada nije bilo u mogućnosti da praktikuje u značajnoj mjeri: da sjedi na jednom mjestu duži vremenski period, da čeka na svoj red, da bude izloženo direktnoj procjeni. Zbog toga je bitno da, naročito na početku, ima vašu punu podršku i osjećaj sigurnosti.

Vaše dijete će se bolje osjećati u situaciji procjene ako mu objasnite šta da očekuje na testiranju za upis u školu. U kontaktu sa pedagogom ili psihologom koji  testira, dijete će najčešće prvo biti pitano da recituje neku pejsmicu ili da nešto nacrta. Zatim će odraditi test u kojem će se od njega tražiti da na konkretnim zadacima shvati logični slijed koji postoji u redu i da nakon toga odabere nedostajući element. Zavisno od toga koliko je dijete otvoreno i na koji način pristupa nepoznatoj sredini testiranje traje oko 20 minuta, ako je dijete zrelo za polazak u školu. Ako pedagog ili psiholog nijesu sigurni u spremnost djeteta, rade se dodatni testovi koji će razjasniti situaciju.

Važno je da ovom procesu, vi kao roditelj, priđete relaksirano. Iako je ovo vjerovatno prva situacija u kojoj se ispituje intelektualna i emocionalna zrelost vašeg djeteta, potrebno je da svoju potencijalnu nesigurnost ne prenosite na dijete. Djeca u ovakvim situacijama veoma detaljno prate vaše reakcije, pa budite svjesni uticaja koji imate na dijete. Dok budete išli prema školi, još u kolima, pjevajte neku pjesmu sa djetetom, smijte se i sl. To će vašem djetetu poslati informaciju da ste relaksirani, sigurni u sebe i u dijete, da je to uobičajena situacija za vas.

Slična je situacija i sa pripremnim časovima, nakon testiranja. Kada prvi put ostavite dijete u učionici može se desiti da ono zaplače, da traži da se vratite i da ga ne ostavljate. To je relativno potresna situacija i za dijete a i za roditelje. Međutim, vaš cilj nije da dijete štitite od osjećanja tuge ili plakanja, barem u ovoj situaciji. Vaš cilj je da naučite dijete da oblikuje osjećanja koja idu zajedno sa prvim samostalnim boravkom u školi. To je način da vaše dijete sazri. Dodatno olakšanje vam je sigurno to što su učiteljice navikle na takve situacije i vrlo vjerovatno će, čim vi izađete iz učionice, pronaći način da smire vaše dijete.

Ako pretpostavljate da će vaše dijete burnije reagovati kada bude trebalo samo da ostane u učionici napravite neke zajedničke rituale prije ulaska u školu. Na primjer, zagrlite i poljubite dijete i dajte mu afirmativnu poruku «Uživaj u današnjem danu u školi!». Ako smatrate da je potrebno možete da se dogovorite oko «ostavljanja» još jednog poljupca u pregradi u torbi, za slučaj da mu treba još jedan kasnije tokom dana.

Nakon pripremnih časova, pred vama je cijelo ljeto da pripremite dijete za pravi početak školskih obaveza. To će sigurno značiti potpunu promjenu životnog ritma vaše porodice, pa je važno da se o svemu na vrijeme dogovorite.  Najvažniji je pozitivan stav! U svakom momentu djetetu možete da nabrojite barem pet aspekata njegovog života koji će se unaprijediti polaskom u školu. Uz vašu podršku to je način da polazak u školu prođe «bezbolno» za sve članove porodice.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply