Naučnici tvrde da je djeci u genima da budu izbirljiva u ishrani

djecak hranaRoditelji koji su zabrinuti jer njihovo dijete odbija da jede i mrljavi po tanjiru treba da znaju da naučnici tvrde da su tu osobinu naslijedili upravo od njih ili ostalih članova porodice.

Naučnici s Univerziteta u Sjevernoj Karolini sproveli su istraživanje ispitujući uticaj gena na izbirljivost prilikom isprobavanja novih vrsta hrane u dječjem uzrastu. U studiji je učestvovalo 66 blizanaca starih od četiri do sedam godina, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Obesity, koje prenosi Telegraf.

Studija je zasnovana na rastućem broju studija koje ukazuju da su geni ključne komponente koje određuju hoće li djeca biti izbirljiva prilikom odabira hrane. Rezultati su potvrdili da je u 72 odsto varijacija procjena nove vrste hrane posljedica samih gena, a ostalo okoline u kojoj se nalaze.

Autori studije istraživali su povezanost između neofobije (izbjegavanje ili odbijanje novih vrsta namirnica) i procenta masnog tkiva kod roditelja i djece. Rezultati su pokazali da ukoliko su roditelji imali višak kilograma da je isto uočeno kod djece koja su izbirljiva po pitanju hrane.

Ljekari su utvrdili da su neka djeca genetski sklonija da budu izbirljiva, što ne znači da njihovo ponašanje ne može da se promijeni.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply