10 komplimenata koje djeca treba da čuju

majka i cerka kompliDjeca očekuju od roditelja ohrabrivanje. Kompliementima djeci gradimo samopouzdanje koje im je potrebno.

1. Pohvalite njihov karakter. Živimo u svijetu u kojem se izgradnji integriteta ličnosti ne posvećuje dovoljno pažnje zbog poremećenog sistema vrijednosti.  Kada djeca pokažu iskrenost, ljubaznost, pouzdanost – dajte im iskreni kompliment.

2. Pohvalite poslušnost i poštovanje. Najlakše je upasti u zamku obrazaca stalnog negodovanja  i primjećivanja samo onog što dijete pogrešno uradi. Umjesto da čekamo da dijete postane neposlušno i da prema nama pokazuje nepoštovanje (a zatim se okomimo na njega) pokušajmo da ga podsjetimo na ove vrijednosti: “Ne sjetim se svaki put da te podsjetim koliko si ti si jedan divan dječak i cijenim kako se ophodiš prema meni“.

3. Pokažite im koliko ste srećni što su oni dio porodice. „Svaki put kada te vidim zahvalna sam što sam tvoja majka/otac“. Djeca treba da razumiju da su vrijedna takva kakva su.

4.Pohvalite doprinos porodici. “Aktivnosti poput spremanja stola, čišćenja dvorišta, izbacivanja smeća … su važne. Cijenimo tvoj doprinos”. . . . Djeca treba da shvate da je ono što rade značajno, i da odrasli cijene njihovo uključivanje u svakodevne  aktivnosti koje su dio porodičnog života.

5. Pohvalite kvalitet njihovog rada i zalaganje. “E ovo se zove sređena soba. Knjige su u polici, garderoba u ormaru, sve je na svom mjestu, bravo. Drago mi je da si ovaj posao ozbiljno shvatio, dokazao si to“. Kada kvalitetno završe posao koji ste ih zamolili da urade, dajte im do znanja da ste to primjetili.

6.Pohvalite trud, čak i kada rezultat nije najbolji. “Tvoja volja i želja da pomogneš, me usrećila! A sada da vidimo kako izbacuješ smeće, a da ti ne ispadaju stvari iz kese”. Dijeljenje komplimenata važan je dio uloge roditelja dok podučavaju djecu.

7. Pohvalite ih kada ostvare novo dostignuće, postignu nešto novo. “Bravo, super si napredovao u matematici. Nijesam iznenađena jer si radio zaista puno“.  Kompliment u pravo vrijeme može podstaći nastavak pozitivnog tempa.

8. Pohvalite njihov smisao za stil, čak i kada nemate sličan ukus. Ne treba da forsiramo djecu da budu naši klonovi. “Kada biraš šta ćeš da obučeš, radiš to sa stilom. Vidi se da dobro promišljaš o tome šta ćeš da obučeš“. „Nikada ranije nijesam vidjela tako postavljen sto, imaš divne ideje“. Nije dobro da komplimenti budu uslovljeni našim ukusom i onim šta se nama sviđa.

9. Udijelite im kompliment dok traje posao koji obavljaju, ne samo kada ga završe. “Napredak koji pokazuješ je za svaku pohvalu. Hvala što pokušavaš i trudiš se“. Čekanje na perfekciju da bi uputili kompliment je neefikasno, može umanjiti entuzijazam i neće doprinjeti procesu sazrijevanja djeteta.

10. Pohvalite njihove prijatelje ali samo kada to iskreno i mislite. „Tvoji prijatelji su divni, odlični su. Taj Marko je zaista sjajno dijete. Uliva mi povjerenje saznanje da dobro razmisliš kada biraš prijatelje.

http://www.imom.com/

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply