Domaći lijekovi za prirodnu njegu bebe

kupanje bebeBebina koža je tako mekana, nježna i predivna. Kao roditelji želimo da uradimo sve kako bi jr takvom i zadržali. Na žalost, veliki broj konvencionalnih i dobro poznatih brendova koje koristimo za njegu sadrže sastojke koje ne želimo da stavlamo na kožu naše bebe.

Odlična stvar je to što postoji puno jednostavnih domaćih lijekova ili pripravaka za neke vrlo česte ni malo lijepe pojave poput ojeda,  tjemenjače, grčeva i bolnog rasta zubića.

Ojed

Svaka beba ili gotovo svaka se bori sa ojedom u određenom trenutku i ne morate da koristite kreme koja se teško razmazuju i za koju mislite da je nikada neće isprati sa ruku nakon mijenjanja pelena već ima i drugih rješenja.

Nerafinisano ulje kokosa je odličan lijek za ojed. Ulje kokosa sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva pa će pomoći koži da se zalječi i ujedno će je štititi.

Ako koristite pamučne pelene budite pažljivi sa upotrebom ulja od kokosa jer se na pelenama može nataložiti masni sloj koi će umanjiti njihovu moć upijanja. Najbolje je da koristite gazu ili neku drugu vrstu obloge koja će spriječiti da ulje dođe u kontakt sa pelenom.

Razrijeđeno jabukovo sirće se takođe može koristiti da zaliječi ojed. Pomiješajte kašičicu sirćeta i pola šoljice vode u malu flašicu, a onda namočite parče tkanine ili tetra pelene, gaze… i lagano tapkajte bebinu guzu. Jabukovo sirće takođe sadrži antibakterijske odlike koje pomažu u borbi pritiv ojeda, ali budite svjesni da će možda beba plakati dok je budete čistili jer će je koža peckati ako je ojed izražen.

Na kraju, ne zaboravite što češće luftiranje i sunčanje jer oni ubrzavaju ozdravljenje kože i nestanak ojeda. Kada je toplo i kada dođu proljeće i ljeto, koristite svaku priliku da luftirate bebinu kožu i izlažete je svetlosti. Ojedu pogoduju tamna i vlažna mjesta, i ukoliko možete da što češće luftirate i „sunčate“ guzu, to će pomoći koži da što brže zaraste.

Tjemenjača

Tjemenjača nije bolna ali ne izgleda prilivlačno na bebinoj koži. Postoje jednostavna rješenja  koja djeluju dobro kako na uklanjanje tjemenjače tako i na sprječavanje njenog vraćanja.

Kada kupate bebu uveče, utrljajte malu količinu kokosovog ulja na kožu glave, a onda mekom čekom za kosu za bebe ili peškirom, kružnim pokretima trljajte nekoliko minuta kako bi se ljuspice olabavile i na kraju otpale. Nakon toga isperite glavu bebe i standardno je operite nekim prirodnim blagim šamponom za bebe.

Nakon kupanja, nanesite još malo ulja od kokosa na kožu glave gdje se nalazi tjemenjača i masirajte. Mala glava će biti masna i sjajna ali ostavite ulje da stoji na glavi preko noći.

Ujutru lagano operite bebinu kosu ponovo sa šamponom za bebe. Tjemenjača bi trebalo da je u značajnoj mjeri ukonjena, a potpuno će nestati za nekoliko sedmica. Ako primjetite da je počela da se vraća, ponovite utrljavanje ulja od kokosa i ostavite ga da prenoći na bebinoj glavi, a ako ne uspije ni tada da se povuče onda opet počnite sa kupkom i četkanjem.

Grčevi i rast zubića

Kamilica je čaj poznat po tome što umiruje bebe koje imaju grčeve i uznemirene su, bolne gasove ali ih muče i zubići prije izbijanja. Kupite čaj od provjerenog dobavljača, i skuvajte ga kao što to inače radite, ali ga onda razblažite u omjeru 1:1 sa vodom.

Dajte bebi tri kašičice čaja, a ako dojite pijte i vi čaj od kamilice nerazblažen i vaša beba će osjetiti olakšanje.

Da pomognete desnima dok zubići rastu, natopite rub gaze ii tetra pelene u nerazblaženi čaj od kamilice i stavite ga u frižider nekoliko minuta da se rashladi. Dajte vašoj bebi da zvače ohlađeni kraj tkanine i tako olakša bol.

Izvor: http://green.yourway.net/

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply