Problemi sa ishranom novorođenčeta

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

novorodjena bebaFiziologija novorođenčeta je potpuno drugačija u odnosu na starije dijete i odraslu osobu. U ishrani beba ima mnogo normalnih pojava koje roditeljima stvaraju dilemu da li se radi o znacima neke bolesti.

Šta je to bljuckanje?

Na kraju jednjaka, pred ulazom u želudac, nalazi se kružni mišić (sfinkter) koji ne dozvoljava da se mlijeko iz želuca tokom varenja vraća nazad. Kod beba je ovaj sfinkter labaviji, što dovodi do vraćanja manjih količina mlijeka iz želuca u usta i u spoljnu sredinu.Radi se o manjim porcijama mlijeka a ne o cijelom obroku. Bljuckanje je normalna pojava kod preko 90% novorođenčadi. Beba dobro napreduje i ne pokazuje znake bolesti.

Da bi se bljuckanje ublažilo i umanjilo preporučuje se držanje bebe preko ramena 15-tak minuta poslije obroka.Tada beba podrigne, tj. izbaci višak vazduha. Kada spava, bebina glava treba da je u istoj ravni kao i stomak.Nekada švedska pelena izdigne donji dio tijela u odnosu na glavu pa je i bljuckanje lakše.Tada treba malo podići dušek sa one strane gdje je bebina glava.

Povraćanje se od bljuckanja razlikuje po tome što beba izbacuje cio obrok mlijeka. Kod bljuckanja će  manja količina mlijeka izaći neposredno pored usta, a kod povraćanja znatno dalje od usta -.u mlazu.Jedno povraćanje dnevno ne mora biti znak bolesti, ali ako beba povraća dva ili više puta dnevno onda to zahtijeva pregled pedijatra.

Štucanje – problem ili normalna pojava?

Bebe znatno češće štucaju nego veća djeca i odrasli.Štucanje se normalno može javiti nekoliko puta na dan.Obično štucanje traje 10-tak minuta i spontano prestaje. Štucanje nastaje zato što beba ima česte obroke, i do 8 puta dnevno, a dijafragma koja je odgovorna za štucanje, znatno je više aktivna kod bebe prilikom disanja.

Halapljivo sisanje?

Često postoji zabrinutost roditelja što njihova beba halapljivo sisa, da se ne prejede ili zagrcne. Razloga za brigu nema i treba pustiti da jede kako hoće, a obezbijediti joj udoban i odgovarajući položaj da ne bi gutala više vazduha.

Stomačni grčevi?

Za stomačne grčeve se smatra da su normalna pojava, pogotovo kod beba na prirodnoj ishrani. Ne preporučuje se nikakva terapija već se savjetuje topla obloga preko stomaka.

Zagrcnjavanje?

Ovo je poremećaj gutanja i disanja istovremeno. Ponekad, ako traje duže, beba pomodri i tada se treba obratiti pedijatru. Povremeno zagrcnjavanje sa brzim uspostavljanjem normalnog disanja je uobičajena pojava.

Proliv ili normalna tečnija stolica?

Zdravo novorođenče može imati stolicu posle svakog podoja ali i jednom u nekoliko dana. I jedno i drugo je normalno. Stolica na prirodnoj ishrani je žućkaste boje i stopljena sa pelenom tako da se ima utisak da je tečna. Ponekad može biti i zelenkaste boje zbog promjene bakterijske flore u crijevima ali i to je normalna pojava.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply