Grupe prekobrojne, i ne samo u Podgorici

vrtic grupaI dok sa jedne strane postoji stalna težnja da se što veći broj djece obuhvati ranim obrazovnjem i vaspitanjem, sa druge strane javljaju se nedovoljni kapaciteti posebno u centralnom i južnom dijelu države.

„Mi generalno nijesmo zadovoljni obuhvatom djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori. Radimo sve da obuhvat bude veći. Zato ćemo tražiti kredit od Razvojne banke Savjeta Evrope od 10 miliona eura kojim ćemo obezbijediti gradnju šest novih vrtića“, kazala je Vučurovićeva.

Predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno je 100 odsto djece uzrasta 5-6 godina iz Tivta, dok je u glavnom gradu taj procenat 85 odsto. Vučurović je kazala da je u tom uzrastu veoma visok obuhvat djece koja idu u vrtiće u svim crnogorskim gradovima.

„U Podgorici je obuhvat 88, u primorskim gradovima od 80 do 100 odsto, osim Ulcinja. U Pljevljima na tom uzrastu imamo obuhvat 73 odsto, ali je na nižem uzrastu od 3 do 5 taj procenat mnogo manji. Nama je cilj da djeca od 4 do 6 godina imaju podršku vaspitno-obrazovnog rada, jer je nauka pokazala da je rani razvoj veoma značajan period čovjekovog života u kojem se kognitivne sposobnosti najviše razvijaju i to upravo do 5. godine. Što je obuhvat djece u predškolskom obrazovanju veći, mi smo zadovoljniji, jer kao društvo stvaramo pretpostavke dobrog razvoja“, istakla je ona.

Vučurovićeva je dodala i da Ministarstvo radi na tome da se poveća obuhvaćenost romske djece predškolskim obrazovanjem kako bi njihovo dalje obrazovanje bilo kvalitetnije, ali i da obuhvate djecu iz socijalno ugroženih porodica i onu koja dolaze iz ruralnih sredina.

Crna Gora je planirala da do 2015. godine bude obuhvaćeno 40 odsto dječaka i djevojčica ranim i predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a sve u skladu sa Milenijumskim razvojnim ciljevima. Strategijom „Europe 2020“ propisano je da najmanje 95 odsto djece uzrasta od četiri godine do polaska u školu učestvuje u ranom učenju i obrazovanju.

U Crnoj Gori će novi vrtići, kako je planirano u narednom periodu, obradovati roditelje iz Bloka 6, Starog aerodroma, Zagoričai Tuzi, dok će se sa gradnjom krenuti i u Pljevljima i Ulcinju.

„U tim djelovima grada i gradovima su nedovoljni kapaciteti, a mi želimo da obuhvatimo veći broj djece. Na primjer u Podogorici je toliko vidno da u velikim naseljima, kao što je Stari aerodrom, Blok 6 i Zagorič nemamo vaspitne jedinice. U Pljeviljama ćemo graditi vrtić u novom naselju Guke, a u Ulcinju treba da se prošire kapaciteti predškolskih ustanova“, istakla je ona.

Planirano je da izgradnja vrtića, kako očekuje Vučurovićeva, počne nakon potpisivanja ugovora sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope i nakon izrade tehničko-planske dokumentacije,dok su opštine već obezbijedile
placeve gdje će se graditi.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply