Grupe prekobrojne, i ne samo u Podgorici

djeca,vrticPrebukiranost vrića i grupe koje, kako tvrde roditelji, u pojedinim trenucima pohađa i do 50 mališana, nijesu samo problem glavnog grada, jer se sa manjkom prostora suočavaju i mališani u vrtićima u Ulcinju i Baru.

Prema podacima Ministarstva prosvjete u 2012-2013.godini javne predškolske ustanove pohađa 14.775 djece, dok u privatne ide njih 302.

Kako je Vijestima kazala pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović, 21 predškolska ustanova organizovana je u 479 vaspitnih grupa ili u 102 vaspitne jedinice, odnosno objekta. Ona je dodala i da problem prebukiranosti nije nov.

„Premali kapaciteti vrtića nijesu problem od juče, već su posljedica demografskih faktora, odnosno doseljavanja u određene djelove grada. Činjenica je da je u nekim vaspitnim ustanovama upisan veći broj djece nego što je to predviđeno normativima. To je zato što smo željeli da izađemo u susret svim zaposlenim roditeljima, jer djeca imaju pravo da budu obuhvaćena predškolsim obrazovanjem“, kazala je Vučurović.

Prema propisanim normama, u zavisnosti od uzrasta, grupa može da ima od 8 do 25 djece, a u prosjeku,prema podacima Ministarstva, u Crnoj Gori grupe imaju 27 mališana. Iako je određeno da radna površina po djetetu treba da bude 3 kvadratna metra za sada to nije slučaj u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Ulcinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Nikšiću, Beranama, Plavu i Rožajama.

Za razliku od tih gradova u više od 3 kvadrata uživaju mališani iz Andrijevice, Mojkovca,Plužina, Cetinja i Budve. Najveći broj djece po grupama zabilježen je u Herceg Novom – 41, Podgorici i Tivtu po 37 i Pljevljima 31.

Prema podacima Ministarstva u predškolskim ustanovama radi 1.777 vaspitača, medicinskog osoblja, stručnih saradnika i nenastavnog osoblja, dok je zaposleno i 94 pripravnika – vaspitača i stručnih saradnika. Samo u Podgorici vaspitači rade u 163 vaspitne grupe u vrtićima „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović “.

Ipak, Vučurovićeva ističe da broj upisane djece ne predstavlja stvarni broj onih koji svakodnevno dolaze.

„Taj broj se mijenja iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i zavisi od njihovog zdravstvenog stanja, od toga da li roditelji nakon što upišu djecu u vrtić nađu neke druge modele zbrinjavanja djece u određenim periodima godine. Predškolsko obrazovanje nije obavezno i roditelje ni na koji način ne treba tjerati da na silu dovode djecu“, kazala je ona i dodala da je u privatnim vrtićima mnogo manje mališana.

Vučurovićeva je navela i da do sada nijesu zabilježili nijedan prigovor na rad i na nezadovoljavajuće kriterijume kako privatnih tako i javnih vrtića, pa nije bilo ni potrebe za reakcijom prosvjetne inspekcije.

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply