Talentovano dijete – izazov za roditelje

djevojcica crtaSpoljašnji stimulansi. Muzika koju slušate, priče koje govorite djetetu, okruženje koje mu obezbjeđujete utiče na njegov razvoj i inteligenciju i sve njegove druge potencijale, kao i talente. Što su ovi spoljašnji stimulansi raznovrsniji i kvalitetniji, to je mogućnost da dijete razvija svoje potencijale veća.

Izolovanost. U odnosu na svoje vršnjake, talentovano dijete može imati osećaj usamljenosti. Ne uklapa se lako u sredinu svojih vršnjaka, misli drugačije, ima drugačija interesovanja. Ponekad i nastavnici talentovanu djecu smatraju prezahtjevnom za rad, a u starijim razredima nerijetko se osjećaju inferiorno u odnosu na njih, jer je talentovano dijete prepuno novih informacija, pitanja, radoznalosti, želje za novim saznanjima dok su oni sami često ostali na određenom stepenu znanja i prestali da se dalje edukuju.

Djetetov talenat, vaš izazov

Akcelaracija (mogućnost preskakanja razreda) iako ima svoje prednosti, takođe nosi rizike po socijalni i emotivni život djeteta. Pokušajte da osnažite svoje dijete samopouzdanjem, kako bi potencijalni problem izolovanosti i osećanje neshvaćenosti od svoje sredine shvatilo kao sastavni dio svog odrastanja. Važno je da razumije da je njegov talenat dar, iako to drugi ne prepoznaju.

Lični rast. Umjesto insistiranja da dijete ima enciklopedijske informacije, radije razvijajte njegov lični rast. Sposobnost uviđanja detalja, strategijsko mišljenje, snalaženje u problemskim situacijama, kreativnost, memorija, nalaženje drugačijih rješenja za stare ideje su upravo one sposobnosti koje škola vašem djetetu neće omogućiti, a ključne su ne samo za razvijanje njegovog talenta već i za uspješno snalaženje u svakodnevnom životu.

Igra. Omogućite djetetu što više igre i socijalnih interakcija. Naime, roditeljsko forsiranje razvoja talenta može imati kontraefekat i po razvoj djetetovog talenta ali i po njegovo samopouzdanje i odnos prema sebi. Dijete će biti najuspešnije u onome u čemu uživa, kao što će najlakše i najdugoročnije pamtiti ono što ga najviše zanima. Osim toga, igra omogućava razvoj mašte, bez koje se gotovo nijedan potencijal ne može razviti. Isto tako, vaša zajednička igra sa djetetom kod njega formira osjećaj sigurnosti, ljubavi, zaštićenosti. Kada vaše dijete osjeća da je prihvaćeno i dobrodošlo u svojoj porodici sa cijelim paketom svojih mana i vrlina, i da ga vi volite upravo takvo kakvo je, lakše će razvijati vrline, a korigovati mane.

Ukratko, za razvoj potencijala kod djeteta važni su: inteligencija, odnos sa roditeljima i obrazovanje. Vaše dijete je već inteligentno. Takvo je rođeno, pitanje je samo u kojoj oblasti inteligencije je to najizraženije. Na obrazovni sistem ne možete uticati, ali odnos koji uspostavljate sa djetetom zavisi samo od vas. Zato, učinite ono što je do vas, omogućite djetetu igru, zabavu, raznovrsnost, ljubav, poštovanje, podršku. I kada vam se učini da je obrazovni sistem protiv vas, nemojte odustajati. Nije lako ali jeste moguće: razvijajte vi talenat kod svog djeteta. Shvatite to kao lični, roditeljski izazov.

Izvor: Sensa

 

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply