Rođeni lider – dijete Ovan (21. Mart – 19. April)

ovanBebe Ovnovi na svijet često dolaze tiho i bez prevelike buke. Onda jednog dana otkriju svoje glasovne sposobnosti i predstava počinje. Pripemite svjetlucavi kostim – vaš Ovan vam jednog dana može zatražiti da učestvuje u audiciji za buduću dječiju zvijezdu.

Čak i ako ne žele da budu u centru pažnje i dalje će im trebati puno pažnje, posebno njihove omiljene odrasle osobe. Aktivne i pune energije moraćete da ih držite stalno na oku dok budu učili prve korake, ili se može desiti da „prolete kroz vrata“.

Podložni su povredama, pa je moguće a će udarati glavu svako malo i mnogo češće nego druga djeca. Najvažnije je postaviti zaštite za djecu u kući.

Ako su vaša ćerka ili sin u znaku Ovna rođeni preuranjeno to nije nikakvo iznenađenje: Djeca Ovnovi uvijek žure ispred svih. Sa njihovim stavom “Jesmo li već stigli?” ne mogu da isčekaju da dođu do odredišta i već počnu sa tim što su zamislili!

Djeca Ovnovi imaju snažnu, kreativnu i nemirnu prirodu. Izgledaju kao da imaju više energije nego druga djeca i životnu snagu koja se može mjeriti jedino njihovom prirodnom hrabrošću. Njihov “Ja sam prvi/a ” stav može biti izazov za sve koji moraju da se bore sa nihovim snažnih duhom i čestom zamišljenošću.

Poznati po neposrednoj iskrenosti, djeca Ovnovi kažu šta misle i kako vide stvari. Mogu preći granice jer su po prirodi impulsivni i za njih ne važi poslovica – Prvo skoči pa reci hop!

Roditeljima mladih Ovnova vjerovatno nije strana izražena ćudljivost koju karaterišu napadi bijesa. Da, djeca Ovnovi imaju problem sa kontrolisanjem emocija, ali postoji i pozitivna strana te priče  – Nijesu zlopamtila i ne gunđaju. Kada jednom završe sa vatrometom bijesa i bijes nestane.

S obzirom da su djeca Ovnovi odlična u započinjanju velikih projekata ali im dugo ne drže pažnju, roditelji moraju da budu strpljivi dok im nježno ali odlučno pomažu da dođu do cilja.

Potrudite se da vaše dijete puno vježba. Bilo koja aktvnost biće odličan izduvni ventil za nihovu energiju, a ako je u pitanju neki takmičarski sport još bolje. Ipak budite sigurni da vaše dijete nosi kacigu ili nešto od osnovne zaštitne opreme.

Igranje:

* S obzirom na to da je njihov um konstantno „u pokretu“ rano im počnite nuditi izazovnije slagalice i edukativne igre.

* Dječaci Ovnovi znaju biti grubi, zbog čega im treba davati mekane igračke da ih udaraju i gnječe.

* Ovnovima koji su stalno u žurbi je neophodna brzina i kada su igračke u pitanju. Vole trkačke automobile i vatrogasna kola, posebno u njihovoj omiljenoj boji – crvenoj.

* Moderni mali Ovnovi vole da isprobavaju garderobu. Nabavite im njihove kostime i napravite pozornice, jer mogu preurediti vašu sobu.

* Nezavisni i temperamentni, vaši Ovnovi će zahtijevati vrijeme samo za sebe. Dopustite im da se povuku u njihov prostor i ne tjerajte ih da se igraju sa drugom djecom kada su u „svom raspoloženju“.

* U odnosima sa drugom djecom, Ovan želi da bude šef. Oni su po prirodi lideri i trudiće se da rasporede svoje vršnjake dok se igraju. Djevojčice Ovnovi posebno mogu izigravati velike šefice. Socijalizujući ih sa malo starijom djecom možete im pomoći da nauče da se zabavljaju, čak i kada nijesu „glavni“.

Savjeti za roditelje

* Takmičarski natrojeni Ovnovi vole nagrade. Aplaudirajte i nazdravljajte kada postignu nešto značajno. Nagradite ih s vremena na vrijeme ali ne svaki put jer mogu postati prezahtjevni.

* Kada nije po njihovom mogu da uslijede ekstremni izlijevi bijesa. Naučite ih da prihvate NE što prije.

* Sa braćom i sestrama Ovnovi se ponašaju zaštitnički  i privrženo. Vaše dijete Ovan može postati „borac za slobodu“ kada pokušate da disciplinujete ostalu djecu. Podsjetite ih ko je gazda u kući da ne bi pomislili da je to njihova uloga.

* Trudite se da pričate sa svojim Ovnom kao sa odraslom osobom, koliko god ste u mogućnosti. Ne prihvataju stvari „zdravo za gotovo“ već traže razumna objašnjena i sarađivaće kada se sa njima razgovarate kao sa sebi jednakima.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply