Brak čuvamo u dvoje

PIŠE: Sanja Obradović, dipl. psiholog, REBT psihoterapeut

par (noge)Razmišljajući o komunikaciji i odnosu između dvoje ljudi, došla sam na ideju da ispišem neke od principa koji čine brak srećnijim. Principi o kojima ću pisati su otkriveni u istraživačkim sferama psihologa, i to ispitujući komunikaciju i ponašanje velikog broja srećnih i disfunkcionalnih brakova izdvojili su sljedeće principe.

Pravljenje ljubavne mape

Emocionalno inteligentni parovi su oni koji su emocionalno bliski. Građenje i razvijanje emocionalne bliskosti podrazumijeva pamćenje svih značajnih informacija o partneru. Informacija o tome šta je vašem partneru važno, koja su njegova interesovanja, želje, snovi, šta ga/je motiviše, a šta plaši itd. Sve ove informacije ulaze u tzv. ljubavnu mapu. Bez ljubavne mape nemoguće je stvarno poznavati supružnika. Ako nekoga ne poznajemo, kako ga/je uistinu možemo voljeti? Dakle, snaga je u znanju, međusobnom upoznavanju. Parovi koji imaju detaljne ljubavne mape, bolje se suočavaju sa problemima i konfliktima. Što više poznajete i razumijete jedan drugog, vaš brak će biti stabilniji. Građenje ljubavne mape podrazumeva otvorenost, stalnu komunikaciju i vašu autentičnu želju da upoznate i razumijete osobu sa kojom ste u braku. Jezgro dobrog braka je prije svega prijateljstvo.

Njegovanje naklonosti i međusobnog divljenja

Najbolji način da se provjeri da li bračni par još osjeduje sistem naklonosti i divljenja jeste da se vidi način na koji pričaju o prošlosti. U 94% slučajeva parovi koji se pozitivno osvrću na bračnu prošlost, imaće srećnu budućnost. Što predstavlja visok stepen predikcije. Kada su srećna sjećanja razrušena – to je znak da je braku potrebna pomoć. Nijesu važna samo pozitivna sjećanja već i živost uspomena. Jednostavno podsjećanje sebe i partnera na kvalitete može da spasi brak od razaranja (čak i ako ima teškoća). Naklonost i divljenje možete njegovati kroz pohvale i komplimente. Pohvale i komplimenti čak i u vezi neke sitnice mogu značajno pozitivno da utiču na odnos. Nastojte da pohvalite vašeg partnera bar nekoliko puta nedeljno. Pokažite interesovanje za nešto što on/ona radi nezavisno od vas, pokažite da ste ponosni i da cijenite to što vaš partner radi.

Okretanje jednog prema drugom umjesto jednog od drugog

Kada par često ćaska o sitnim stvarima, gotovo da možemo biti sigurni da će ostati u srećnom braku. Šta se dešava u tim malim razgovorima koji povezuju partnere? Okreću se jedan prema drugom. Prvi korak je jednostavno postati svjestan tih svetih trenutaka, što je ključ ne samo za nastavak braka već i za nastavak romanse. Za mnoge parove jednostavno shvatanje da svakodnevnu komunikaciju ne treba uzimati zdravo za gotovo dovodi do velikih promjena u odnosu. Treba se kloniti takmičenja, odmeravanja i računanja šta je ko uradio za drugog. Treba se fokusirati samo na ono što može da pospješi brak, a ne na ono što je partner trebao da uradi a nije! Treba da se trudite da se okrenete prema partneru čak i kada vam je «težak» ili neprijateljski. Ne treba se nervirati ako se pozitivne promene ne pojave odmah preko noći. Partneru je potrebno vrijeme da uvidi prednosti toga što ste se okrenuli  prema njemu.

Dozvolite da partner utiče na vas

Brak ne može da funkcioniše ako partneri ne poštuju i ne uvažavaju jedan drugog. Posmatrano statistički, 81% je šanse da će brak propasti ukoliko muž ne dijeli moć sa ženom. Žene lakše prihvataju uticaj partnera što je vjerovatno uslovljeno polnim razlikama. Dozvoliti uticaj partnera na vas ne znači pristati na kontrolu i potčinjenost. Prihvatiti uticaj partnera ne znači ne ispoljiti prema njemu/njoj negativne emocije. Potiskivanje negativnih emocija u prisustvu partnera nije dobro ni za brak ni za zdravlje.

Riješite rješive probleme

Problemi se dele na rješive i nerješive. Uprkos nerješivim konfliktima, bračni parovi mogu živeti sa njima ukoliko razviju načine suočavanja, da ih ne bi prevladali, kada pronađu mjesto problemu i čak se šale oko problema. Srećni parovi su u stanju da uvide da su problemi neizbježni dio odnosa. Brakovi su uspješni u mjeri u kojoj se suočavaju sa problemima. Probleme treba rješavati na vrijeme. Ignorisanje problema dovodi samo do njihovog produbljivanja. Rješenje bračnih problema počinje otvorenom komunikacijom.

Pronađite zajedničke aktivnosti u kojima ćete uživati

Jako je važno da pronađete neku zajedničku aktivnost u kojoj ćete oboje uživati. Ovdje nije riječ o obavezama, odgoju dece i sl. Riječ je o nečemu što radite samo vi i vaš partner i što vam pričinjava zadovoljstvo. Pronađite takvu aktivnost i upražnjavajte je bar jednom nedeljno. Pored zajedničkih aktivnosti podjednako je važno da oboje pronađete i neke aktivnosti koje će te obavljati samostalno. Ovdje je riječ o aktivnostima koje se tiču isključivo vaših interesovanja koja ne moraju uključivati partnera. Preporučljivo je da napravite balans između zajedničkih i aktivnosti koje obavljate samostalno. Na taj način jačaćete vaše zajedništvo, ali i ličnu autonomiju.

Njegujte seksualni život

Seksualnost je veoma važna komponenta braka. Ne dozvolite da vaš seksualni život postane rutina i bračna obaveza. Seks treba da bude nešto u čemu uživate zajedno, a nikako obaveza i nešto što morate da uradite. Rješavajte seksualne probleme ako se pojave. Uspostavite komunikaciju u seksu, recite šta želite, pitajte partnera šta on/ona želi, nemojte nikada prekidati međusobno istraživanje. Potrudite se da s vremena na vrijeme unesete nešto novo u vaš seksulani život.

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply