Dan zaštite potrošača u Crnoj Gori posvećen igračkama

igracke 2U svijetu se danas obilježava Dan zaštite potrošača, a koji je u Crnoj Gori ove godine posvećen bezbjednosti proizvoda namijenjenih djeci, naročito igračkama.

Ovaj dan se obilježava od 15. marta 1983. godine, od kada je postao važan povod za akciju mobilisanja građana.

U Crnoj Gori će Dan zaštite potrošača biti obilježen akcijom u tržnom centru Delta City gdje će Tržišna i Zdravstveno-sanitarna inspekcija u saradnji sa udruženjima CEZAP i ECOM i predstavnicima EU programa koji se bave zaštitom potrošača pokušati da edukuju roditelje o tome kako da izaberu bezbjedne stvari za svoju dijecu.

Vijesti su objavile da su pripremjene posebne brošure u kojima će biti objašnjeno koliko dugačke treba da budu vrpce i vezice na odjeći kako bi bile bezbjedne, šta znače upozorenja i oznake na igračkama. Pažnja će biti posvećena i Rapex sistemu za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima koju koriste zemlje EU, a ažurira se svakog petka.

Podatke za Rapex dostavljaju nedležne institucije država u kojoj je opasni proizvod nađen.

Informisanost i edukacija potrošača je u svim zemljama povjerena nevladinom sektoru koji je u Crnoj Gori do sada bio prilično pasivan.

Udruženja iz regiona, naročito Hrvatske i Srbije su izuzetno aktivna i gotovo dnevno ukazuju potrošačima na šta treba da obrate pažnju kada odu u trgovinu i od čega da se čuvaju u određenim radnjama. Redovno rade i kontrole raznih proizvoda na trižištu, u kojima su često otkrivani nedozvoljeni sadržaji ili druge nezakonitosti.

Njima pomaže i evropsko udruženje za zaštitu potrošača a postoje i evropski fondovi za promociju prava potrošača.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply