Poziv na oprez zbog opasnih igračaka

igrackeInspekcije koje se bave nadzorom tržišta i kvalitetom proizvoda, pozvali su na oprez roditelje, distributere i prodavce opreme za djecu u Crnoj Gori jer se u prodavnicama mogu naći opasne igračke, prema evropskom sistemu upozorenja RAPEX.

Uglavnom je riječ o kineskim proizvodima, sa sitnim djelovima, i plastičnim igračkama u čijoj su izradi korišćeni ftalati, odnosno omekšivači koje dijete može progutati.

Sanitarna inspekcija je u toku prošle godine uništila 202 igračke i povukla sa tržišta 291 obmanjujući proizvod, kao i 30 komada igračaka koje nijesu bile deklarisane na propisan način.

Igračke se u Crnoj Gori ne proizvode, već ih samo uvozimo, a kontrolišu ih sanitarni inspektori slučajnim odabirom po dva uzorka sedmično.

U Crnoj Gori će sjutra biti obilježen Svjetski dan zaštite potrošača, pod sloganom Bezbjedna budućnost za našu djecu i to dijeljenjem flajera, video-snimaka, diskusijama sa ekspertima, koji će roditeljima pružiti sveobuhvatne informacije.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban, kazala je u susret Svjetskom danu potrošača, da iako naša zemlja nije u obavezi da postupa po evropskom sistemu upozorenja Rapexu, svakog petka sanitarni inspektori, njih 34, gledaju najnoviju listu sa 20 do 40 opasnih proizvoda i povlače sa tržišta sve što pronađu.

“U masi ne možemo otvoriti svaku kutiju, zato potrošači i distributeri, odnosno prodavci treba da ih provjeravaju i ukoliko naiđu na opasan i rizičan predmet, treba da obavijeste zdravstveno sanitarnu inspekciju u pisanoj formi”, kazala je Orban, a prenose Dnevne novine.

Prema njenim riječima distributeri slabo prijavljuju takve proizvode.

Koordinatorka u Tržišnoj inspekciji Nada Đurđić kazala je da je u protekle dvije godine ta inspekcija planiranim nadzorom pronašla ukupno 23.637 opasnih proizvoda, a nadzorom po prijavi 216, od čega je naloženo povlačenje i trajno zabranjen promet za 16.039 proizvoda, privremeno su sa tržišta povučena 7.814, a opozvana 32 proizvoda.

Tržišna i zdravstveno-sanitarna inspekcija sa potrošačkim organizacijama CEZAP i ECOM, Televizijom Vijesti i projektom Zaštita potrošača i tržišni nadzor, koji finansira EU, informisaće sjutra roditelje o tome na šta treba da obrate pažnju prilikom kupovine proizvoda za djecu, kako da provjere da li je igračka bezbjedna, zašto da izbjegavaju vrpce i vezice na dječjoj odjeći, i koji se predmeti mogu vezivati na dječjim kolicima, visokim stolicama i drugim proizvodima za njegu djece.

Vođa tima i ključni ekspert za tržišni nadzor na projektu Zaštita potrošača i tržišni nadzor, Dag Bjorklof je mišljenja da se roditelji posebno moraju fokusirati na igračke na baterije i na one od malih magneta.

“Igračke moraju imati CE oznaku, koja ukazuje da proizvod ispunjava osnovne zahtjeve bezbjednosti i zaštite, oznaku upozorenja za igračke koje nijesu namijenjene za bebe i mlađu djecu, a upozorenje mora biti propraćeno kratkim objašnjenjem rizika koji upućuju na to ograničenje. Bezbjednosna upozorenja za pojaseve za plivanje moraju sadržati riječi ‘upozorenje’, ‘rizik od prevrtanja’ i ‘neće zaštititi od davljenja'”, kazao je Bjorklof.

Djeca do sedam godina, kako je kazao, ne smiju nositi odjeću sa vezicama ili vrpcama oko vrata ili na kapuljači, na leđima koje se vezuju otpozadi, niti oko struka dužih od 140 milimetara, dok djeca od sedam do 14 godina ne smiju nositi vezice oko vrata i na kapuljači duže od 75 milimetara, na donjem kraju dugih rukava i ispod donje ivice odjeće.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply