Godina je prošla, slijedi druga faza

Klinicki centarPortal Roditelji.me je prije godinu pokrenuo sa Dnevnim novinama inicijativu Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek, čija će druga faza uskoro biti započeta na nešto drugačiji način. Zbog toga pozivamo sve porodilje koje su boravile na klinikama za ginekologiju i akušerstvo u Crnoj Gori da odgovore na nekoliko pitanja u sljedećoj anketi koja će u narednom periodu biti dostupna na portalu.

U okviru prve faze inicijative je u martu prošle godine objavljen serijal tekstova, ispovijesti, komentara i reakcija na uslove na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore.

Dnevne novine su, podstaknute raspravom porodilja na forumu i najavom udruženja Roditelji da će pokušati da utiču i da zvanično traže rješavanje problema, odlučile da podrže tu ideju objavljivanjem priča žena koje su se porodile u Kliničkom centru.

Porodilje su se žalile na prljavu posteljinu, lošu hranu, hladnu porođajnu salu u kojoj se puši, i što je daleko zabrinjavajuće, na nezainteresovano i osorno osoblje posebno na akušerstvu gdje su smještene bebe i majke. Pojedine žene su svjedočile i o uvredama, pa i o udarcima.

Cilj objavljivanja priča koje je su prepričavane samo u privatnim krugovima je bio da se otvori javna rasprava o uslovima u porodilištu i da se nadležni podstaknu na reakciju.

Reakcija je uslijedila, kao i javna rasprava, koja je u većini slučajeva bila u vidu podrške i potvrde navedenih situacija i opisa. Manji dio javnosti je negirao takva dešavanja, uz ocjene da su porodilje razmažene, da ni same ne vode brigu o higijeni te da očekuju hoteski smještaj u porodilištu….

Različite su bile i reakcije ministra zdravlja Miodraga Radunovića i tadašnje načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo Snežane Raspopović. Ministar je bio „frapiran i kao ljekar i kao humanista“ navodima u ispovjestima porodilja dok je Raspopović tvrdila da je riječ o negativnim, neprimjerenim i neprovjerenim informacijama »nekih porodilja o njihovim iskustvima i da se ne može donijeti presuda o čitavoj profesiji na osnovu sporadičnog mišljenja pojedinaca”. Raspopović je ukazivala na to da se ne može generalizovati iako je to i sam radila, negirajući da je bilo šta od navedenog tačno.

Brzo se oglasio i menadžment Kliničkog centra saopštivši da su krenuli u prikupljanje podataka o tim pojavama i da ispituju da li su se opisane priče zaista i desile.

Uslijedilo je nekoliko sastanaka predstavnika udruženja Roditelji i menadžmenta Kliničkog centra i na jednom od njih je dogovoreno da zaposleni na Klinici za ginekologiju i akušerstvu ali i svim ostalim segmentima Kliničkog centra počnu da nose pločice sa imenom i prezimenom kako bi pacijenti znali sa kim razgovaraju.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo je zatim dobila novu načelnicu. Doktorka Raspopović je dala ostavku jer joj je taj posao, kako je rekla, dosadio nakon deset godina. Zamijenila ju je doktorka Snežana Crnogorac koja je bila načelnica porođajne sale u momentu kada su se dešavale situacije koje su porodilje opisivale. Promijenjena je i glavna sestra na GAK-u, ali i na odjeljenjima ginekologije i porodilišta. Doktorka Crnogorac je komentarišući ispovjesti porodilja kazala da nikada nije prisustvovala porođaju gdje je trudnica vrijeđana ili udarana.

U toku proljeća i ljeta je iz Kliničkog centra najavljeno da će početi adaptacija porodilišta, što se i desilo na jesen, nakon čega će porođajna sala imati nekoliko izdvojenih bokseva za porođaje, a to odjeljenje će dobiti i svoju salu za carske rezove koju do sada nije imalo.Taj posao još nije završen i neće biti još nekoliko mjeseci.

Najavljen je i novi plan organizacije i načina rada GAK-a, od kojeg se očekivalo da će definisati rješavanje pitanja svih detalja i procedure u vezi praćenja trudnica, kao i modela rješavanja pitanja korištenja epiduralne anestezije u toku porođaja, kao i dolaska doktora da porodi trudnicu čiju trudnoću prati. Detalji plana nove načelnice javnosti nikada nijesu predstavljeni, ali se nakandno saznalo, opet od trudnica i porodilja, da je uvedena jedna novina. Ljekrima zaista i omogućeno da porode „svoju pacijentkinju“ tako što bi ona prethodno napisala poseban zahtjev načelnici Crnogorac.

Objavljivanje ispovjesti porodilja podstaklo je Akciju za ljudska prava da zatraži od Vrhovnog državnog tužilaštva da pokrene istragu o navodima porodilja u cilju utvrđivanja individualne krivične odgovornosti zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore. Detalji te istrage još nijesu objavljeni. Posljednje informacije iz su govorile o tome da istraga nije makla s mjesta zbog neoglašavanja Kliničkog centra na urgencije da dostave određene podatke. Tužilaštvo nikada nije ni kontaktiralo porodilje koje su opisivale svoja iskustva na GAK-u, iako su bile potpisane.

Predstavnici udruženja Roditelji su se sastali povodom inicijative i sa ministrom zdravlja i njegovim timom, kada je Radunović rekao da smatra da je dobar dio činjenica opisanih u negativnim iskustvima porodilja tačan.

U oktorbu je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva zdravlja, udruženja Rditelji i Dnevnih novina. Memorandumom je predviđeno planiranje i realizacija donatorskih akcija za potrebe porodilišta, ali i obostrano učešće u definisanju novog načina saradnje i komunikacije ljekara sa majkama u porodilištu. Dokument predviđa i uključivanje predstavnika udruženja u odgovarajuća radna tijela u cilju definisanja i planiranja promjena u sistemu zdravstvene zaštite i brige o trudnicama i bebama.

Od tada udruženje Roditelji konstatno radi na pripremi planova, projkata i ideja, kao i obezbjeđivanju donatora koi bi pomogli unaprjeđivanje uslova majki i beba prvenstveno u podgoričkom porodilištu, ali i ostalima iz cijele zemlje.

VEZANI ČLANCI:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply