Dijete u drugoj godini života

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Udvogodisnjakinja drugoj godini života se usporava brzina rasta, tako da će u prosjeku prirast u težini u cijeloj drugoj godini biti 2,5 kilograma (u prvoj je bio 6 – 8kg), a rast u visinu biće u prosjeku 12 cm, od 75 do 87cm, (u prvoj godini je bio oko 25cm).

Poslije 10-tog mjeseca života smanjuje se apetit djeteta. Od početka druge godine dijete je zaokupljeno mentalnom i motoričkom aktivnošću kojom istražuje svijet oko sebe, pa više „nema vremena“ za jelo. Potkožno masno tkivo se smanjuje u korist mišićne mase.

I brzina rasta mozga se smanjuje, što se odražava i puno sporijum rastom obima glave.U prvoj godini obim glave poraste u prosjeku za 12 cm, a u drugoj za oko 2 cm.

Početkom druge godine života većina djece samostalno hoda, ali još nesigurno i na širokoj osnovi. U drugoj polovini druge godine hod postaje sigurniji. Sa 18 mjeseci većina djece se penje uz stepenice, jednu po  jednu, a sa 20 mjeseci se na isti način spušta niz stepenice. Na kraju druge i početkom treće godine većina djece trči sigurno sa sve manje padova. To je vrijeme kada su jako nestašni i nepromišljeni pa je potreban trajan i pažljiv nadzor.

Druga godina života je vrijeme kada dijete vrlo intezivno istražuje predmete oko sebe, stavlja ih i u usta, pa je opasnost od trovanja medikamentima i hemikalijama velika. Zbog toga treba, van domašaja dječije ruke skloniti sve što može biti potencijalno opasno.

Dvogodišnje dijete je razvilo znatnu mentalnu spretnost. Početkom druge godine slaže jednu kockicu na drugu, s 18 mjeseci tri kockice jedna na drugu, a sa 24 mjeseca gradi toranj od kockica.

U doba od 18 mjeseci većina djece upotrebljava desetak riječi te počinje spajati po dvije riječi u smislu proste rečenice. Ima,međutim, potpuno normalno razvijene djece koja ni do kraja druge godine života još ne govore ni jednu riječ, iako razumiju i nekoliko desetina riječi. Tokom druge godine javlaju se i prve složenije rečenice.

U drugoj polovini druge godine djeca bi mogla naučiti obavljati nuždu u noši, mada u današnje vrijeme se srijećemo sa dosta djece koja ovu sposobnost razviju tek tokom treće godine. Kako god bilo, ne savjetuje se nikakav pritisak niti sila da bi se dijete naučilo na ovu radnju.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply