Roditellji se žale da mališani mjesecima čekaju proteze

djevojcica sa protezomPIŠE: Gordana Popović

Stomatološka poliklinika u Podgorici od decembra nema materijala za izradu dječjih proteza, jer je zbog povećanog broja pacijenata došlo do većeg utroška tog materijala, ali bi taj problem uskoro trebalo da bude riješen, saopšteno je iz menadžmenta Poliklinike.

Portalu Roditelji.me se u posljednje vrijeme obratilo nekoliko roditelja koji tvrde da Stomatološka poliklinika više od pola godine nema materijala za dječje proteze, i da ih zdravstveni radnici upućuju na Privatnu zdravstvenu usanovu (PZU) “Ražnatović”, u kojoj se na aparate takođe čeka najmanje šest mjeseci.

Direktor Stomatološke poliklinike Dženad Ganjola kazao je da odjeljenje Ortodoncije, koje posluje u okviru Poliklinike u Podgorici i pruža usluge pacijentima iz cijele države, od decembra prošle godine nema materijala za izradu dječjih proteza

„Zbog povećanog broja pacijenata došlo je do većeg utroška materijala koji se koristi za izradu dječjih proteza“, pojasnio je Ganjola.

Na pitanje ko je nadležan za nabavku materijala, on je rekao da se to radi preko nabavne službe Kliničkog centra Crne Gore, a da ona većinu materijala obezbjeđuje preko Montefarma.

„Razlog neblagovremene nabavke materijala je poništenje prvog tendera. U drugom je postignut dogovor o nabavci, i očekujemo da ćemo uskoro dobiti potreban materijal“, kazao je Ganjola.

Komentarišući tvrdnje roditelja da ih sa Poliklinike upućuju na PZU, gdje se takođe dugo čeka na proteze, on je rekao da, u zavisnosti od potreba pacijenata, a na insistiranje roditelja ili staratelja, „vjerovatno ih zdravstveni radnici upućuju gdje bi još mogli ostvariti navedene usluge“.

„Napominjem da su te usluge za djecu besplatne, i da se u privatnim ordinacijama one refundiraju preko Fonda zdravstva“, dodao je Ganjola.

Iz PZU „Dr Ražnatović“, koja ima potpisan ugovor sa Fondom za ortodonske usluge, negirali su da se kod njih čeka na dječje proteze više od pola godine.

„To nije tačna informacija. U našoj ordinaciji se na aparat čekalo najduže do tri mjeseca, uz napomenu da je veliki broj pacijenata dobio aparatiće i poslije mjesec-dva“, tvrdi direktor te PZU, Boris Ražnatović.

Ta ordinacija je u proteklih 17 mjeseci, kroz ortodontske usluge koje su precizirane ugovorom sa Fondom zdravstva, primljeno više od hiljadu pacijenata sa područja Podgorice i  Danilovgrada, a ranije i iz Kolašina, s tim što pacijenti iz Kolašina sada idu u bližu ordinaciju u Mojkovcu.

Pojašnjavajući način finkcionisanja stomatološke ordinacije koja ima ugovor sa Fondom, Ražnatović je kazao da postoje fiksna novčana sredstva koja ordinacija može potrošiti u toku mjeseca

„Radni dani su od ponedjeljka do petka, a u toku jednog dana se kroz kompjuterski program, koji svaka ordinacija dobije kad potpiše ugovor, može odraditi najviše 12 intervencija i fakturisati ih prema Fondu (12 pacijenata)“, precizirao je on.

Prema njegovim riječima, treba napomenuti da je u toku mjeseca, osim predaje aparata novim pacijentima, potrebno uraditi i veliki broj neophodnih redovnih kontrola pacijenata u terapiji, kojima se prati napredak u ortodontskom tretmanu.

„Ovo su detalji koji mogu pomoći u shvatanju razloga zbog kojih se čeka određeno vrijeme na ortodontski aparat“, dodao je Ražnatović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply