Epidemija okončana, izvor salmonele nepoznat

jedinica djina vrbicaInstitut za javno zdravlje proglasio je okončanom epidemiju akutne bolesti crijeva enterokolitisa od kojeg je oboljelo ukupno 14  djece iz jaslica vrtića „Đina Vrbica“ istoimene javne predškolske ustanove u Podgorici, od kojih je kod osmoro izolovana bakterija Salmonela.

„Obzirom da je proteklo nekoliko maksimalnih perioda inkubacija za salmoneloznu infekciju, ova epidemija se smatra okončanom“, navodi se u saopštenju Instituta.

Iz Instituta je saopšteno da epidemiološkim istraživanjem i sprovedenim analizama nije bilo moguće utvrditi izvor i  put širenja infekcije.

Stomačne tegobe pojavile su se krajem januara među djecom uzrasta 1 do 2 godine koji pohađaju vrtić “Đina Vrbica” u Podgorici.

Sva oboljela djeca su pravovremeno zatražila ljekarsku pomoć, a sedmoro oboljelih je hospitalizovano. Nakon liječenja sva djeca su otpuštena kućama u dobrom opštem stanju.

Ljekari Instituta su su sproveli i vanredni sanitarni pregled u vrtiću i rezultati mikrobioloških analiza svih uzetih uzoraka hrane i briseva ruku zaposlenih kao i radnih površina bili su ispravni.

Pregledane su sve osobe zaposlene u kuhinji vrtića, kao i ostalo osoblje koje je dolazilo u kontakt sa djecom iz jaslica, uključujući i one koji su zbog dežurstva tokom januara radili sa djecom u vrtićkoj jedinici „Đina Vrbica“.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply