Alergije na hranu

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

alergijaNeželjene reakcije na hranu mogu biti alergijske (imunološki mehanizam) i nealergijske (reakcija nepodnošenja). Najbolja prevencija alergije na hranu je svakako dojenje.

Manifestacije tih složenih mehanizama mogu biti sistemske reakcije (anafilaksa) ili kožne reakcije (atopijski dermatitis i urtikarija).

Respiratorne tegobe se manifestuju kao astma ili alergijski rinitis,dok grčevi, mučnina, povraćanje, dijareja i opstipacija mogu biti simptomi gastro-alergija.Reakcije nepodnošenja često prolaze neopaženo, poput pečenja jezika i svraba u uglovima usana.

Nasleđe ima veliku ulogu kod alergija u dječjem uzrastu. Ako je jedan od roditelja alergičan, veća je vjerovatnoća da će i dijete biti alergično.

Koja je hrana rizična?

Svaka namirnica koja u svom sastavu ima velike proteinske ili proteinsko-ugljenohidratne kombinacije, može izazvati alergijsku reakciju. Ti veliki kompleksi su na udaru našem imunološkom sistemu, naročito kod djece koja se tek srijeću sa novim namirnicama. Zato se bebama sa alergijskim opterećenjem, koje ne doje, prepisuju hipoalergijske mlječne formule. Te formule su sastavljene od malih proteinskih frakcija,koje bi mladi imunološki sistem trebao upoznati i prihvatiti.

Uvođenje novih namirnica u uzrastu do godinu dana treba biti vrlo obazrivo. Namirnice s kojima treba biti vrlo obazriv su kravlje mlijeko, jaja, čokolada, eurokrem, med, riba, žitarice, kikiriki, pasulj, orasi, grašak, kivi, jagode, maline,smoki, aditivi, konzervansi, vještačke boje koje se obilno stavljaju u vještačke sokove, lizalice, bombone i žvake.

Kako se dolazi do dijagnoze?

Prvi izbor u dijagnozi su kožni testovi koji se rade sa ciljem da se kod djeteta izazove blaži alergijski odgovor na koži.Postojanje i veličina crvenila i otoka na mjestu uboda nam govori o kojoj se namirnici radi.

Koji su faktori rizika kod alergija na hranu?

To su: pozitivna porodična anamneza, dijete koje nije dojeno, ekcem kod djeteta do godinu dana, česte epizode rinitisa, kašlja, bronhitisa, probavne smetnje koje se pojavljuju nakon  određene hrane.

Kako se sprovodi liječenje?

Najvažnija  terapija je eliminaciona dijeta koja podrazumijeva eliminaciju nekih rizičnih namirnica iz djetetove ishrane za neki period. Pored toga se mogu koristiti i antihistaminici tj. antialergijski ljekovi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply