Po Monstatu prosjek djece u grupi 30

monstatU grupama javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori prosječan broj djece je 30, prema danas objavljenim podacima Zavoda za statistiku Monstat, a najviše ih je u Danilovgradu – 39.

Najnoviji podaci Montata razliku se od onih koje je u januaru objavilo Ministarstvo prosvjete, prema kojima je djece u grupama u prosjeku 27, a najviše u Herceg Novom i to 41. U Danilovgradu je u ovoj školskoj godini, pokazuju podaci Ministarstva prosvjete, prosječan broj djece u 11 vaspitnih grupa 31.

Iz Montata je objašnjeno da su podaci o predškolskom obrazovanju i vaspitanju rezultat statističke obrade godišnjih izvještaja koje su toj instituciji dale predškolske ustanove.

Prema podacima Montata, u Podgorici je broj djece u grupi 21,8, i ukupno ih je 6050 u ovoj školskoj godini, dok ih je prema infomacijama Ministarstva upisano 6018 djece i u prosjeku u grupi 37.

Iz Monstata je saopšteno da nakon Podgorice, po ukupnom broju upisane djece u javne predškolske ustanove, slijedi Nikšić sa 1,455 djece, a kod njih je prosječan broj u grupi 11,2.

U svim ostalim opštinama broj djece u javnim predškolskim ustanovama je ispod hiljadu,  a najmanje ih je u Šavniku – 14, navodi se u tabeli Monstata.

Statistika predškolskog obrazovanja i vaspitanja Montata ukazuje da je u privatnim vrtićima u prosjeku 11 djece u grupama.

Najveći prosječan broj djece po vaspitaču je u Tivtu i iznosi 22. Od ukupnog broja zaposlenih u predškolskim ustanovama, vaspitači čine 56,7 odsto.

U Crnoj Gori postoji 34 predškolske ustanove, od kojih 21 javna i 13 privatnih, sa mrežom od 115 vaspitnih jedinica, u okviru kojih je organizovano 526 vaspitnih grupa.

U ovoj školskoj godini je ukupno upisano u predškolske ustanove preko 15, 3 hiljade, od čega se na državne vrtiće odnoso 97,2 odsto ukupnog broja upisanih. U odnosu na prošlu školsku godinu, upisane djece je više za 9,2 odsto.

Ovim statističkim istraživanjem obuhvaćene su sve predškolske ustanove na teritoriji Crne Gore, koje su od nadležnog ministarstva dobile odobrenje za rad, bez obzira na oblik svojine.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply