Na Trgu zajednički ples protiv nasilja nad ženama

milijarda ustajeU Podgorici će danas od 14 do 16 časova na Trgu Republike biti organizovan zajednički ples na glavnom gradskom trgu u Podgorici, koji je dio svjetske kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom Milijarda ustaje.

Crna Gora će organizacijom plesa biti jedna od 190 država u kojima će se u isto vrijeme biti sprovedena ova manifestacija.

Organizatori događaja su Sigurna ženska kuća, zajedno sa Organizacijom žena civilnog društva Crne Gore, Skupštinskog odbora za ravnopravnost polova te i UNDP-a, kao i brojnim osobama iz kulturne javnosti.

Milijarda ljudi ustaće protiv nasilja nad ženama u 190 država i plesati u isto vrijeme kako bi pružili podršku ženama koje trpe nasilje, odnosno pružili podršku u borbi protiv nasilja nad ženama.

Jedna od tri žene širom svijeta su izložene nasilju u nekom trenutku u njihovom životu što čini skoro 70% žena koje dožive nasilje koje obuhvaća zlostavljanje, grupno silovanje, sakaćenje ženskih genitalija i rat. Prema podatcima Svjetske banke, žene u dobi od 15 do 44 godina više su u opasnosti od silovanja i porodi;nog nasilja nego od raka, saobra’ajnih nesreća, rata i malarije.

Neravnopravnost polova u mnogim oblicima je prijetnja prosperitetu, koheziji i stabilnosti u državi recesiji i razvoju. Nejednakost polova je moralno pogrešno, loše za ekonomiju i posao. Ni jedna zemlja na svijetu to ne bi smjela ignorisati, najviše tržišta u razvoju. Oni su poprište nečuvenih primjera nasilja i zlostavljanja žena koja odbacuju i potkopavaju ženski talent i time vlastitu ekonomiju i političke situaciju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply