Dr Feelgood ukazao na važnost vježbanja u životu djeteta

plecevic

Photo. Vijesti

Ljekar Saša Plećević, poznatiji kao dr Feelgood, učio je danas mališane i njihove roditelje zdravim stilovima života, pravilnom načinu ishrane i treniranja.

Promovišući program za djecu Having fun getting fit, Plećević je u Uniqa dečijem rekreacionom centru, sa trenerima Jelenom i Mirkom, održao trenning sa starijom grupom mališana, a nakon toga predavanje o zdravim stilovima života, pravilnom načinu ishrane i treniranja.

“Dok sam radio kao anesteziolog na VMA, a prije toga kao ljekar u Hitnoj pomoći, svi pacijenti koje sam imao, bez obzira da li su stariji ili mlađi, su željeli samo jedno – zdravlje. Čovjek razmišlja o svom zdravlju samo kada je bolestan, što je greška. Ja sada imam misiju da učim ljude kako da unaprijede svoje zdravlje”, kazao je Plećević Vijestima.

On je objasnio da program za djecu, čiji je promoter, postoji 12 godina i namijenjen je unapređenju zdravlja djece.

To je američki program koji ima više ciljeva, a preko 60 studija rađeno je o njemu. Prvi cilj je da se spriječi gojaznost kod djece, koja je faktor rizika za mnoge bolesti. Na ovim prostorima je 17, 3 odsto djece gojazno, preko šest odsto ima višak kilograma, a mnogo djece ima dijabetes tipa 2, kazao je Plećević.

On je objasnio da je gojaznost faktor rizika, koji u kasnijem životnom dobu dovodi do oboljenja kao što su šlog i infarkt, a Srbija i Crna Gora su po tome jedna od prvih nacija u Evropi.

“Dokazano je da program smanjuje agresivnost kod djece. Preko 80 odsto djece ima problema sa deformitetima ili naznakama deformiteta. Da li su to kriva kičma, ravna stopala ili pogrešan stav – program je uspješan i u tome”, kazao je Plećević.

Program Havig fun, getting fit kod djece razvija koordinaciju, mišićnu snagu, izdržljivost, a pomaže i roditeljima, tako što će im treneri reći za koji je sport njihovo dijete predodređeno.

“Za dijete je bitno da u najranijem životnom dobu nauči šta su pravilna ishrana i fizička aktivnost, kako bi kasnije, kao odrastao čovjek, bio zdrav za sebe, porodicu i društvo”, kazao je Plećević.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply