U Podgorici samo jedno igralište očuvano jer se zaključava

slomljeno igraliste

Photo. Vijesti

Od 21 dječjeg igrališta u Podgorici u potpunosti je u ovom trenutku očuvan  samo dječji park na Kruševcu, koji se zaključava u 22 sata.

Umjesto da novac troše za stvaranje novih igrališta i parkova, nadležni kažu da zbog vandalizma moraju da ga troše na svakodnevno saniranje posljedica takvog ponašanja.

Kažu da se mobilijar u parkovima uništava uglavnom noću, ali građani ukazuju i na primjere nesavjesnih roditelja.

Da bi saniralo sve što je tokom 2012. uništeno u parkovima gradske vlasti potrošile su oko 40 hiljada eura.

“Ako vam kažem da je trenutna šteta u vrijednosti od 25 hiljada eura za polomljeni parkovski mobilijar i dječja igrališta onda je dovoljna činjenica da je učestala u posljednjih mjesec devastacija koja se dešava na području Glavnog grada”, kazala je televiziji Vijesti Radmila Vujošević iz javnog preduzeća Zelenilo.

Jedna klupa košta 160 eura, a ako bi se u Crnoj Gori primenio zakon koji, na primjer, važi u Njemačkoj, onaj ko je razbije platio bi nešto preko 2 hiljade eura.

Ali pošto u JP Zelenilo nemaju zakonski mehanizam da noću kontrolišu ko pravi štetu, ostaje im da apeluju na građane da čuvaju javno dobro, jer bi, kako poručuju, od novca koji troše za saniranje mogli da naprave nova igrališta.

“Nasrtaji huligana na dječja igrališta, kao i parkove, ne prestaju. Ovakvi postupci su mnogo ozbiljniji problem, budući da se time ugrožava bezbjednost najmlađih građana. Najviše oštećenja u posljednje vrijeme bilo je na dječjem igralištu na Bulevaru „Ivana Crnojevića“, na igralištu u Ulici „Meše Selimovića“, Starom aerodromu, kao i onom u Ulici „Jovana Tomaševića”.

Pored dječjih sprava, kako je saopšteno, vandali su posljednjih dana polomili klupe u Ulici „Meše Selimovića“, „Blaža Jovanovića“, Moskovskoj ulici, Ulici „Svetozara Markovića“, Bulevaru „Svetog Petra Cetinjskog“, Trgu Republike, na području Zabjela, kao i u svim gradskim parkovima.

U dopisu redakciji Vijesti, jedan čitalac je kazao da u parku iza Lukoil pumpe u Bloku 6 nema rasvjete, u parku nema ljuljaške, dva su tobogana rasklimana, a na trećem je, kako je naveo, razmazan izmet.

“Da li je ovo naša budućnost i budućnost naše djece”, upitao je čitalac.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply