Mjere predostrožnosti da ne dođe do nove tuče

stampar makarije

Photo: Vijesti

Uprave škola „Maksim Gorki“ i „Štampar Makarije“, kao i policija preduzeli su mjere predostrožnosti kako bi spriječili da se ponovi situacija od prethodnog ponedjeljka, kada je u masovnoj tuči đaka te dvije škole, zakazanoj preko društvene mreže Facebook, jedan dječak (V.P.) povrijeđen.

Policija je završila saslušavanje aktera masovne tuče koja se odigrala u ponedjeljak. Kako Pobjeda saznaje, devet učenika je saslušano u prisustvu roditelja, ali nije podnijeta nijedna krivična prijava.

„U ovakvim situacijama na potezu je medijacija. Ukoliko se na taj način ne riješi problem, na potezu bi mogao biti tužilac“, objasnio je izvor lista.

Đaci tvrde da već duže vremena postoji netrpeljivost đaka ovih škola. Tvrde da je tuča dogovorena na Fejsbuku i da je u njoj trebalo da učestvuje po dvadesetak đaka iz obje škole. Ispričali su, međutim, da se većina đaka OŠ “Maksim Gorki” predomislila, pa je V.P. izvukao deblji kraj. V.P. je završio u Urgentnom centru jer je zadobio udarac kamenom u glavu..

Većina učenika ove dvije škole je u srijedu došla u školu u pratnji roditelja, a ispred obje škole je po nekoliko policajaca.

 „Moj sin nije učestvovao u tuči, a nije je ni posmatrao. Ipak, kao majka sam zabrinuta jer se nikad ne zna kako se situacija može razvijati“, kazala nam je Mileva, čiji sin ide u peti razred OŠ „Maksim Gorki“. Ona će ga zbog te bojazni, kako je kazala, sačekati nakon škole.

Milevin sin ima profil na Fejsbuku, ali ne i prijatelje među sukobljenima, pa nije pozvan na revanš.

„S vremena na vrijeme pogledam njegov profil i vidim ko su mu prijatelji. Ako se pojavi novo lice, odmah se raspitam ko je“, objasnila  je ona.

No, kako dodaje, većina njenih prijateljica smatra da na taj način narušava privatnost djeteta.

Darka, oca dvije djevojčice, Pobjeda je zatekla ispred škole „Štampar Makarije“.

„Vrlo su savjesne i same dolaze na časove. Danas sam napravio izuzetak zbog tuče koja se dogodila u ponedjeljak. Ne želim da rizikujem da se njih dvije nađu u središtu takvih događaja“, objasnio je vidno uznemiren.

On smatra da su roditelji dobrim dijelom odgovorni za ponašanje svoje djece, ali i da škole treba da preuzmu odgovornost.

„Obrazloženje da se direktora ne tiče što se događa mimo dvorišta vrijeđa i plaši. Prosvjetni radnici treba da se potrude da učenicima obezbijede sigurnost i kada se nešto odvija izvan dvorišta, Znam da ne mogu stražariti, ali ima načina da saznaju ko su mladići koji se na taj način obračunavaju. Treba da ih sačekaju u školi i da sa njima razgovaraju. Ovako, šalju lošu poruku i njima i djeci koja se lijepo ponašaju“, kaže on.

Predsjednik Savjeta roditelja Mihailo Zečević smatra da škola kao institucija ne može da kontroliše Facebook mrežu, i da je to što se dogodilo nezreli rivalitet.

„Zahvaljujući društvenim mrežama, dešavaju se prevrati po cijelom svijetu, mi smo to osjetili na mikro planu. To je fenomen društvenih mreža. U svemu tome škola ima najmanje uticaja, to je nešto što zavisi od roditelja i društvenog okruženja“, kazao je Zečević.

Direktorica OŠ „Štampar Makarije“ Zoja Bojanić rekla je za Pobjedu da škola radi sve kako bi preduprijedila ovakve oblike ponašanja.

„U nadležnosti je institucija i roditelja da se brinu o dešavanjima koja su izvan školskog dvorišta. Roditelji bi trebalo da povedu malo veću brigu i da kontrolišu Fejsbuk profile učenika“, objasnila je direktorica Bojanić.

Ona je naglasila da ukoliko, dobiju informacije da se planiraju incidenti, čine sve što je u njihovoj mogućnosti da do toga ne dođe, kontaktiraju sa roditeljima, policajce u zajednici. Spremni su i na korak više.

„Organizovaćemo radionice, roditeljske sastanke i na taj način pojačati rad odjeljenske zajednice. Cilj je da djeci pošaljemo poruku da je škola prostor u kome treba da uče i da se druže“, kazala je Bojanić.

Novinari Pobjede u srijedu su u blizini obje škole zatekli policajce.

Učenik šestog razreda OŠ „Štampar Makarije“, Marko, kazao nam je kako su policajci rekli da će privesti svakoga ko bude izazivao tuču.

„Nijesam čuo da će je ponovo biti, ali kako nijesam ni učestvovao u prethodnoj, ne znam da li će je ponovo biti“, kazao je kratko Marko.

Ni ostali učenici juče nijesu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima. Objasnili su nam kako su imali problema, jer su njihovi roditelji iz novina saznali šta se desilo.

„Zabranjen mi je internet, a na televiziji gledam samo ono što mi tata dozvoli. Ne mogu da mu objasnim da sam samo gledao tuču i da nikad ne bih učestvovao u nečemu takvom“, rekao je Igor.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply