10 savjeta za sigurniji online život vaše djece

PrintNa Dan sigurnijeg Interneta koji se danas obilježava, pročitajte vrlo korisne savjete Agencije Prime digital, koji vam mogu pomoći da naučite djecu kako da ne koriste Internet na pogrešan način i da izbjegu sve opasnosti koje na njemu postoje, i kojih je na svu sreću puno manje u odnosu na prednosti koje pruža.

Roditelji prvo moraju da budu svjesni da je „izlazak“ na Internet  potpuno jednak izlasku na najprometniju ulicu. I da skoro identično trebaju da se ponašaju prema djeci – i kad ih puštaju u stvarni svijet kao i u svijet Interneta.

  1. Dok su mali držite ih za ruku kad prelaze ulicu. Sjedite sa njima uz računar i surfujte. Istražujte zajedno, pokažite svom djetetu ovo široko prostranstvo i sva bogatstva koja se kriju u njemu.
  2. Naučite ih da na ulici ne pričaju sa nepoznatim ljudima. Nepoznati čiko na ulici je nepoznati čiko na Internetu. Naučite ih da komuniciraju samo sa ljudima koje zaista poznaju. Posebno ako koriste društvene mreže – neka ih koriste samo za komunikaciju sa ljudima koje zaista poznaju.
  3. Objasnite im da ljudi na Internetu mogu koristiti lažni identitet i da uopšte možda nisu oni za koje se predstavljaju.
  4. Naučite ih da je veoma važno da svoje privatne podatke pažljivo čuvaju i ne stavljaju online.
  5. Napravite email adresu koju će moći koristiti za registrovanje na takmičenja, različite forme i sl. Tu adresu koristite zajedno.
  6. Podesite kontrolu na pretraživačima, blokirajte stranice koje ne želite da posjećuju.
  7. Dogovorite se da dijete ne snima ništa na računar bez vas, radi bezbjednosti računara.
  8. Ograničite djetetu vrijeme koje će provoditi na Internetu.
  9. Neka računar koji dijete koristi bude na vidljivom mjestu u stanu.
  10. Provjeravajte istoriju na pretraživaču da biste bili u toku koje stranice dijete posjećuje.

Vaše dijete mora biti svjesno svih problema i opasnosti koje se mogu desiti ukoliko bude prekršilo neko od ovih pravila.

Najbolji način je da sa djetetom razvijete odnos pun povjerenja, da za svaku sumnjivu i nejasnu situaciju prvo razgovara sa vama. U tom slučaju će Internet obogatiti njegovo odrastanje i upoznaće se sa svim njegovim prednostima, što i jeste razlog zbog kojeg ste mu ga omogućili.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply