Na hiljade prijava zbog neplaćanja alimentacije

alimentacijaMnogi bivši muževi u Crnoj Gori ne plaćaju alimentaciju nakon razvoda  ili kriju stvarne prihode iako je to njihova zakonska obaveza kao roditelja.

U podgoričkom Osnovnom sudu nemaju tačnu evidenciju ali kažu da su primili na hiljade prijava zbog neplaćanja alimentacije. Međutim, ti procesi su skupi i dugo traju a mnogi se završe i uslovnom osudom nakon koje bivši muževi često nastavlljaju sa starom praksom.

Mnoge majke se nakon razvoda muče kako da prehrane djecu, jer bivsi muževi izbjegavaju plaćanje alimentacije, ili daju premalo za podmirenje njihovih osnovnih potreba.

“Moj bivši suprug je bivši sportista, sada trener u jednom fudbalskom klubu tako da njegova primanja su varirala iz mjeseca u mjesec. On je dosta često mijenjao klubove tako da smo došli do toga da je najbolje da bude 50% svih njegovih primanja, što uključuje i plate i premije. Međutim, od 2007. otkad smo se razveli, do dana današnjeg on nije ispoštovao tu presudu. Uplaćivao je koliko je on htio i kada je on htio. Mogu reći da je to što je uplaćivao bila približna suma od 5% njegovih primanja”, kaže sagovornica TV Vijesti.

Ona je zbog toga prije više od godinu podnijela krivičnu prijavu za neisplaćivanje alimentacije.

Nije zadovoljna, jer je mislila da će taj proces teći mnogo brže i da će novac imati jer ima sve dokaze.

Prema njenim riječima, kod prvog tužioca je tužba čekala nekih 4-5 mjeseci, ali ništa nije urađeno i onda je došla u ruke drugog tužioca, koji je preduzeo prvi korak.

„Došla sam, svjedočila, svjedočio je moj bivši suprug. Finansijska policija je otišla na njegovo radno mjesto”, dodala je ona.

Iz nevladine organizacije Centar za ženska prava kažu kako se nesavjesni roditelji na razne načine dovijaju da izbjegnu plaćanje alimentacije.

“Jedno od najčešćih je da prikazuju manji iznos plate nego što je on zaista, i ono što zabrinjava je to što im u prilog dosta idu i poslodavci koji pristuju da izdaju takve potvrde na kojima stoji umanjen iznos plate. To je nešto što je nezakonito”, akže Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Neplaćanje alimentacije predstavlja nasilje nad djetetom, jer ugrožava njegov razvoj i odrastanje. Ipak, mnogi roditelji odustaju od krivičnog gonjenja jer su procesi skupi i dugi. Zato je Centar za ženska prava u saradnji sa advokatskom komorom Crne Gore omogućio besplatnu advokatsku pomoć ženama u sličnoj situaciji.

“Stoga je ovo ujedno poziv onim ženama koje nisu u mogućnosti da sebi obezbijede zastupanje pred sudom i ostvare ženska prava, mi ćemo im pomoći oko podnesaka koji su potrebni za pokretanje postupka”, kaže Raičević.

Za bivše muževe koji ne plaćaju alimentaciju predviđene su novčane ili kazne zatvora u trajanju do jedne godine. U osnovnom sudu nemaju podatke o tome koliko se postupaka vodi protiv takvih roditelja.

“Vrlo često se izriču uslovne osude kad su za to ispunjeni uslovi, s tim što se uslovnom osudom može učiniocu tog krivičnog djela naložiti da izmiri dospjela potraživanja. Ukoliko on to ne učini onda će sud pristupiti opozivanju uslovne osude”, kaže Ivana Becić, portparolka Osnovnog suda.

U Centru za medijaciju, koji takođe može biti od pomoći u sporovima, kažu da uspješno rješavaju pitanja alimentacije najduže za 90 dana. Smatraju da je problem neplaćanja izdržavanja u našem društvu češći nego što se to vidi na površini.

“U svim postupcima medijacije u kojima je došlo do dogovora bračnih partnera, o visini alimentacije nismo imali problema”, kaže Miroslav Knežević iz Cntra za medijaciju.

Zbog ovog problema u regionu postoje brojne inicijative za osnivanje državnog fonda za alimentaciju koji bi se punio parama od roditelja koji su dužni da je plaćaju.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply