Broj djece sa salmonelom povećan na pet

Institut za javno zdravljeInstitut za javno zdravlje Podgorice registrovao je do danas ukupno 14 djece koja pohađaju vrtić “Đina Vrbica”sa stomačnim tegobama, a kod petoro je izolovana bakterija salmonela istoimene javne predškoslje ustanove u Glavnom gradu.

“Laboratorijskim ispitivanjem dobijeni su pozitivni nalazi kod još troje oboljele djece koja pohađaju navedeni vrtić, tako da za sada, ukupan broj oboljele djece sa pozitivnim laboratorijskim nalazom na salmonelu, iznosi 5”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su dodala i da je epidemiološkim istraživanjem tokom vikenda utvrđeno da je još 9 djece iz tog vrtića koji pripada javnoj predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica” imalo stomačne tegobe u periodu od 26. do 28. januara.

Novootkrivenim slučajevima oboljele djece, takođe su uzeti uzorci stolice na mikrobiološka ispitivanja.

Institut je iz vrtića uzeo uzorake hrane i briseve i laboratorijske analize su u redu.

Ta ustanova pozvala je roditelje djece koja su imala stomačne tegobe (a pohađala su ovaj vrtić) da ne šalju djecu dok im se ne urade kontrolni pregledi uzoraka stolice jer salmonelu moguće izlučivati  putem stolice još jedno vrijeme i nakon što simptomi bolesti prestanu. Ti kontrolni pregledi mogu se napraviti u Institutu za javno zdravlje.

Pojačani epidemiološki nadzor je i dalje u toku do okončanja istraživanja.

Institut je prošle sedmice otkrio prve slučajeve salmonele kod djece koja idu u vrtić “Đina Vrbica”, kada ih je bilo dvoje, od ukupno šest koliko ih je smješteno u Institutu za bolesti djece sa stomačnim tegobama i visokom temperaturom..

Direktorica JPU “Đina Vrbica” Nat1aša Tomović kazala je Vijestima da je uprava preduzela sve potrebne mjere u cilju obezbjeđivanja bezbjednih uslova za boravak djece.

Tomović, koja se prvi put obratila javnosti, nakon što je otkrivena salmonela kod mališana, ističe da se u toj ustanovi redovno rade sanitarni pregledi zaposlenih, kvartalno analiza vode te da je u toku januara ove godine izvršena i deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija svih objekata te ustanove.

“Svi zaposleni, a naročito vaspitno i medicinsko osoblje, kao i pomoćno osoblje već je dobilo nalog kako da se ponaša u ovakvim situacijama. Pojačana je pažnja svih zaposlenih, situacija nije alarmantna i mi preduzimamo sve mjere da do toga i ne dođe. Ekipi sa Instituta smo dostavili tražene podatke – evidenciju o prisutnosti djece jaslenog uzrasta, jelovnike, spiskove angažovnog osoblja u toku januara kao i način čuvanja namirnica, recepture za jela koja se pripremaju”, kazala je Tomović.

Prema njenim riječima, u toku su vanredni sanitarni pregledi zaposlenih i dalje analize da bi se uzročnik infekcije otkrio.

“Nakon utvrđivanja činjenica i dobijanja potpune informacije o uzrocima zdravstvenih tegoba ove djece, i zavisno od rezulata, preduzećemo odgovarajuće mjere”, dodala je Tomović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply