Uobičajena učestalost stomačnih tegoba u Podgorici

dijete i stmacni problemiU zdravstvenim ustanovama u Podgorici nije primjećeno povećanje broj djece sa stomačnim tegobama, i informacije koje je dobio Institut za javno zdravlje ukazuju na uobičajenu učestalost obolijevanja.

Institut za javno zdravlje je zatražio ove informacije nakon što je njegovo osoblje u četvrtak u okviru redovnog nadzora nad izolatima mikrobiološke laboratorije, izolovalo bakteriju iz roda salmonela kod dvoje djece predškolskog uzrasta, koji pohađaju vrtić “Đina Vrbica” kod Velike pijace, istoimene javne predškolske ustanove.

U Institut za bolesti djece hospitalizovano je i liječeno od 26.januara do juče 5 djece koji pohađaju ovaj vrtić.

Kod dvoje djece je iz uzoraka stolice, izolovana salmonela enteritidis, dok su za ostalo troje djece uzorci u redu.

Kliničku sliku oboljele djece karakterisala je visoka temperatura, povraćanje, grčevi u stomaku, i nekontrolisane tečne sluzavo-zelene stolice.

Institut za bolesti djece je danas otpustio svu liječenu djecu, i sva su u dobrom opštem stanju.

Danas je i Institut za javno zdravlje zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom počeo epidemiološko istraživanje, kako bi potvrdila ili opovrgli sumnju da je infekcija nastala u vrtiću “Đina Vrbica”.

Ovom prilikom uzeti su uzorci hrane i brisevi zaposlenog osoblja, a nakon dobijene procjene od Instituta za javno zdravlje i dostavljenih analiza preduzeće se dalje mjere u skladu sa zakonom.

Do daljnjeg je pojačan epidemiološki nadzor, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Nakon što se završi cjelokupno epidemiološko istraživanje Institut će izdati saopštenje.

Prema Planu rada Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju u ovim objektima se nadzor vrši dvaput godišnje kad počinje  rad vrtića poslije raspusta. Prilikom inspekcijskog nadzora u septembru inspektori  nijesu utvrdili nepravilnosti.

Za ovu godinu planirana je kontrola od kraja januara i tokom februara za sve vrtiće u Crnoj Gori, dok je Odsjek za zdravstveno-sanitarnu inspekciju uvijek pripravan da hitno djeluje kada dobije prijavu, ili dođe do saznanja da postoji povećana učestalost nekog oboljenja, a tada se hitno preduzimaju mjere za sprječavanje i suzbijanje bolesti, a sve u saradnji sa zdravstvenim ustanovama.

Ovim povodom su ljekari Instituta za javno zdravlje danas održali konferenciju za novinare, čije djelove je prenijela televizija Vijesti.

http://www.youtube.com/watch?v=sXSdyGLTf88&feature=youtu.be

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply