Šestoro djece u bolnici zbog stomačnih tegoba

djina vrbica

Photo: ND Vijesti

Najmanje troje djece predškolskog uzrasta zaraženo je salmonelom, a još troje je zatražilo pomoć ljekara zbog tegoba koje ukazuju na trovanje tom bakterijom.

Više izvora potvrdilo je Vijestima da nekoliko zaražene djece ide u vrtić “Đina Vrbica”, kod pijace “Gintaš”.

Iz Instituta za bolesti djece je saopšteno da je od 26. januara hospitalizovano šestoro djece sa “gastroentreralnom simptomatologijom”, a da je jedno još na liječenju.

“Kod troje djece izolovana je salmonela. Sva djeca su predškolskog uzrasta. Za još dvoje djece analize su u toku i čekaju se rezultati. Sva djeca su dobrog opšteg stanja”, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Direktorica JPU “Đina Vrbica” Nataša Tomović nije željela da potvrdi, ali ni da demantuje da među zaraženima ima djece koja idu u vrtić. Ona je kratko kazala da će odgovoriti nakon što budu raspolagali “provjerenim i tačnim informacijama”.

Zabrinuti roditelji, čija djeca idu u vrtić kod Gintaša, obavijestili su da je nekoliko mališana zaraženo salmonelom, a i predsjednica Savjeta roditelja JPU “Đina Vrbica” Buda Golubović potvrdila je da je obaviještena o trovanju opasnom bakterijom.

“Roditelji su nam uputili dopis, ali treba to detaljno provjeriti i razgovarati sa direktoricom Natašom Tomović, kako bi se tačno utvrdilo o čemu je riječ. Svakako da ćemo upozoriti i druge roditelje i pratiti situaciju”, kazala je Golubović.

Tokom zimskog raspusta, odnosno do 28. januara, djeca iz svih predškolskih ustanova išla su u dva vrtića – “Đina Vrbica” i “Poletarac 2”.

Salmonela je bakterija koja može da izazove gastrointestinalnu infekciju poznatu pod imenom salmoneloza. Većina osoba inficiranih salmonelom boluje četiri do šest dana.

Simptomi najčešće počinju da se javljaju 12 do 72 sata poslije unošenja bakterije u organizam i to su povišena tjelesna temperatura, mučnina, vodena dijareja, povraćanje i glavobolja.

Uobičajeni izvori salmonela su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja, a bakterija može biti prisutna i u vodi.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply