Atopijski dermatitis – EKCEM

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

ekcemAtopijski dermatitis ili ekcem je zapravo kombinacija genetske predispozicije i spoljašnjih faktora koji provociraju nastanak bolesti. Bolest je multifaktorijalna, tj. uzroci nastanka su višestruki. Suština ekcema je da je koža zapravo suva i osjetljiva, sklona svrabu i osipu.

Da li djeca sa ekcemom mogu dobiti i druge alergijske bolesti?

Ne nasleđuje se bolest, već sklonost ka oboljenju. Atopijska konstitucija znači da dijete ima sklonost ka alergijskim bolestima, a to znači da ako ima ekcem može imati, ali i ne mora, astmu, polensku kijavicu, alergiju na hranu itd.

Kada se otkriva i kako izgleda?

Ekcem se obično javlja već u prvoj godini života. Najčešće se pojavljuje na obrazima, pregibima, na spoljašnjoj strani nogu i ruku u vidu ostrva suve, crvene i hrapave kože. Dijete se obično češe pa koža postaje još iziritanija i dobra je podloga za razvoj bakterija ili drugih mikroorganizama u vidu superinfekcije.

Kako se liječi?

Osnov terapije je svakodnevna njega kože masnim neutralnim kremama koje imaju zadatak da štite kožu i čine je elastičnom i manje suvom. To su najčešće emolijans ili vazelin. Ako su promjene jače izražene i jako svrbe koriste se kortikosteroidne masti koje umanjuju crvenilo i svrab. Ovi preparati se ne smiju dugo i često koristiti zbog svojih neželjenih efekata kao što je atrofija ili istanjenje kože. Ako je došlo do superinfekcije to jest do komplikacije bakterijom stafilokok, koriste se i antibiotske masti. Nerijetko se može ovakva koža iskomplikovati herpesom pa se tada koriste antivirusne masti.

Ekcem i kupanje!

Voda je „neprijatelj“ za bebe koja imaju ekcem. Često kupanje isušuje ionako već isušenu kožu pa se kupanje svodi na 2 do 3 puta sedmično, u trajanju od 5 minuta, ne duže. Naravno, ljeti se ne možemo baš pridržavati ovog ritma, već je shodno znojenju i kupanje češće. Ne koristiti mirišljave sapune i šampone, dovoljno je obični bebi sapun, postoji više kolekcija za osjetljivu kožu. Nije preporučljivo ni koristiti vlažne maramice. Poslie kupanja bebu nježno osušiti mekim pamučnim peškirom, a zatim namazati masnom kremom. Bolja su pakovanja u tubi nego sa pumpicom.

Ekcem i ishrana!

Smatra se da vrsta hrane u vidu alergena, a naročito kravlje mlijeko ne utiču mnogo na pojavu i pogoršanje ekcema

Da li je dijete sa ekcemom opasno po drugu djecu?

Nije! Ovo nije zarazna bolest, ma kako ponekad izgledala. Zato djecu sa atopijskim dermatitisom treba uključiti u igru sa drugom djecom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply