Zadovoljni, ali ukazuju na prelazna rješenja

peticija.docxUdruženje Roditelji zadovoljno je odgovorom Vlade na zahtjev iz peticije za gradnju novih vrtića i/ili dogradnju postojećih, i posebno činjenicom da će aktivnosti koje se odnose na ovakav način rješavanja problema prebukiranosti u grupama biti prilično ubrzane.

Obradovala nas je najava da će novac za gradnju šest novih vrtića u Podgorici, Pljevljima i Ulcinju biti obezbijeđen iz kredita koji treba da bude dogovoren sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, kao i skoro raspisivanje poziva za javno-privatno partnerstvo za izgradnju vrtića u gradovima u kojima je prebukiranost najizraženija.

Ipak, želimo da ukažemo na još neka rješenja dok se čeka odluka Banke o kreditu i, ukoliko bude pozitivna, sprovođenje svih neophodnih procedura koje bi dovele do početka gradnje prvih vrtića ne prije naredne godine.

Predlažemo Ministarstvu prosvjete da u ovoj godini bude obezbijeđen barem jedan montažni objekat u Podgorici, koja trenutno ima najizraženiju prekobrojnost vrtićkih  grupa. Slični objekti već godinama postoje u Glavnom gradu, ali i u još nekim crnogorskim opštinama, od kojih je posljednji izgrađen u Nikšću 2010. godine, površine 180 metara kvadratnih, a čija je vrijednost bila 60 hiljada eura.

S obzirom da je u toku rasprave o ovogodišnjem budžetu u parlamentu uvećan iznos opredijeljen za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju  vrtića za 100 hiljada eura (sa 660 hiljada eura), smatramo da bi taj novac trebalo opredijeliti za montažni objekat kao najbrže prelazno rješenje.

Udruženju Roditelji je najavljeno iz Ministastva prosvjete da će ovaj predlog biti razmotren, a ocijenjen je kao dobar, što je potvrđeno i u infomaciji o predškolskom vaspitanju i obrazovanju povodom peticije o hitnoj izgradnji i/ili dogradnji javnih predškolskih ustanova, koju je u četvrtak usvojila Vlada. U tom dokumentu piše da Ministarstvo prosvjete razmatra kao prioritet, zbog velike potrebe rasterećenja javne predškolske ustanove“Đina Vrbica” u Podgorici, mogućnost nabavke montažnog objekta kao prelaznog rješenja do izgradnje novih objekata.

Vjerujemo da će ovaj predlog biti prihvaćen i što prije realizovan, za što smo dobili i načelnu podršku u komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva.

Moramo da primijetimo i da su objavljenim planom gradnje novih vrtića i dogradnje postojećih izostavljene opštine poput Bara, Budve, Herceg Novog… gdje je takođe broj djece u grupama i raspoloživi radni prostor ispod standarda.

Zvanični podaci pokazuju da, na primjer, najveći prosjećan broj djece u grupi ima opština Herceg Novi i to 41, kojem je na raspolaganju 1,78 metara kvadratnih prostora. U Podgorici ih je prosjeku 37 u grupi i jednom djetetu „pripada“manje od jednog kvadrata radnog prostora. Najbliža standardima i pozitivnim propisima je javna predškolska ustanova u Plužinama, u kojoj je u grupama u prosjeku 15 djece, kojima je na raspolaganju po 6,4 kvadratna metra.

Tabela prosječne popunjenosti grupa i prosječne radne površine po djetetu

Tabela prosječne popunjenosti grupa i prosječne radne površine po djetetu

Ovi podaci govore dovoljno sami za sebe i jasno ukazuju koliko je važno što prije obezbijediti djeci u javnim preškolskim ustanovama kvalitetne prostorne uslove, uz postojeće vaspitno-pedagoške koje su zahvaljujući radu vaspitača i medicinskog osoblja najčešće već na zadovoljavajućem nivou.

Prema podacima Ministarstva, u Crnoj Gori je u sistem predškolskog obrazovanja uključeno 32,7 odsto djece, a cilj je da se taj procenat poveća na 40 odsto. U zemlji postoji 21 javna predškolska ustanova i 13 licenciranih privatnih. Godišnje broj djece u vrtićima poraste za 4,4 odsto.

Još jedom podsjećamo da je Zakonom o preškolskom obrazovanju i vaspitanju dozvoljeno da u vrtićkim grupama bude najviše 25 djece, a da zdravstveno sanitarne preporuke propisuju da prosječna radna površina djeteta za jasleni uzrast bude 10 metara kvadratnih, a  od šest do osam kvadrata po djetetu u vrtićkim grupama (od 3-6 godina).

Udruženje Roditelji vjeruje i da će se lokalne samouprave odazvati pozivu Ministarstva prosvjete da se uključe u pronalaženje mogućnosti za proširivanje predškolsih ustanova, što je do sada najavljeno iz uprave Glavnog grada.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply