Vraćanje lijeka jeste komllikovano ali ne i neizvodljivo

apotekaU Montefarmovim apotekama moguće je vratiti lijek ako nije iznijet iz apoteke, tvrde u toj komaniji i pojašnjavaju da je to komplikovana procedura, ali nije neizvodljiva.

Portalu Roditelji obratila se Tanja Stanišić, majka koja je prošle sedmice imala neprijatno iskustvo u jednoj od Montefarmovih apoteka jer nije uspjela da vrati gel za desni za bebe kojima rastu zubi par minuta poslije kupovine, a na šta se odlučila jer je uvidjela da sadrži štetne supstance.

„Problem je vratiti lijek nakon izdatog fiskalnog računa iz kase, koji je obrađen na fiskalnom štampaču. U tom slučaju potrebno je prijaviti Poreskoj upravi, koja mora da stornira taj račun. Jeste komplikovano ali nije neizvodljivo da se vrati lijek koji je pacijent kupio, ako se radi o lijeku koji pacijent nije iznio iz apoteke“, odgovoreno je portalu Roditelji iz Montefarma.

Stanišić je otišla u apoteku Kruševac, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog 40, kako bi kupila gel. Farmaceutkinja joj je, kako navodi, dala My baby gel za desni (proizvođač Esensa d.o.o, Beograd) nakon čega ju je upitala da li ga preporučuje.Apotekarka joj je odgovor da je to jedini gel koji imaju i da ga svi kupuju, nakon čega je Stanišić odlučila da ga kupi.

“Otkucala mi je račun, dala sam novac i dok sam čekala da mi vrati kusur, pročitala sam sastav i vidjela da gel sadrži parabene. Dok sam još bila na šalteru, rekla sam da želim da vratim gel, jer sadrži štetne supstance, koje svakako ne želim da stavljam svojoj bebi u usta, ali mi je druga farmaceutkinja rekla da to nije moguće”, kazala je Stanišić.

Ona je, zatečena, ponovila da želi da vrati proizvod, koji je kupila, ali to nije dozvolila ni šefica kojoj se apotekarka obratila nakon toga.

Stanišić pita zašto bi apoteka, koja je prodavac za svoj račun, jer nije prodavala lijek na recept, trebalo da bude van zakona o zaštiti potrošača?

“A da ne pominjem da bi po prirodi posla koji obavljaju trebalo da imaju jači osjećaj za moral i da razlikuju i bez zakona šta je ispravno ponašanje. Razumijem da se ljekovi ne vraćaju ukoliko su iznešeni iz objekta, ali ja se nijesam ni mrdnula sa njihovog šaltera, sa sve gelom i računom u ruci, čak nijesam ni papirnu ambalažu otvorila”, objasnila je ona.

Stanišić je željela da skrene pažnju i na sastav gela za desni parabene, ali nije željela da elaborira, jer nije stručnjak za hemiju, ali kaže da jeste informisana majka koja je upoznata sa štetnim djejstvom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Cekalica

    Ni meni nisu zamijenili pojas za trudnice prosle godine, uz uredan racun sam htjela da ga vratim par dana nakon trgovine (u stvari, htjela sam istog dana, ali kad sam pozvala telefonom rekli su mi da nema potrebe, a potom je sefica te apoteke – u ul. Slobode – nakon 2 dana praznika rekla da je zamjena nemoguca). Kako sam tada bila u 8-om mjesecu trudnoce nije mi se istjerivala pravda, ali pitam se cime se bavi recimo Centar za zastitu potrosaca?
    Jos jedan biser: u Montefarmovoj apoteci u Ul. Oktobarske revolucije nisam mogla kupiti lijek za odrzavanje trudnoce (Gynipral) i ako je u slobodnoj prodaji, a recept nisam imala jer mi ga je prepisao ginekolog iz privatne zdravstvene ustanove. Objasnjenje u toj apoteci je bilo da sefica ne dozvoljava prodaju lijeka, vec samo izdavanje na recept.
    Imam jos bisera… Sjajne su to apoteke!

  2. Koliko ja znam nijedan gel koji je pravljen za bebe ne bi trebalo da sadrzi otrovne supstance jer ne bi bio gel za bebe,a drugo ni u prodavnicama ni u buticima se ne moze vracati hrana roba itd posle izvjesnog vremena gospodja je mogla reci na salteru sacekajte da vidim sastav ili mi recite sastav kad je vec toliko informisana itd nego samo krivce traze u sistemima apotekama radnicima nikad nama covjek ne moze ugodit

Leave a Reply